, 19:45  |  Kultura

‘Sveti križ 2’ ni spodbujal ali razpihoval sovraštva

Tožilstvo zavrglo ovadbo zoper Verzela zaradi zažig strunjanskega križa

Umetnost je svet, v katerem zaslutimo spoznanja, lahko je tudi pogumna in uresničuje utopije ter nas vrača v čas upanja.

"Umetnost je svet, v katerem zaslutimo spoznanja, lahko je tudi pogumna in uresničuje utopije ter nas vrača v čas upanja."
© Borut Krajnc

Koprsko tožilstvo je pred dnevi zavrglo ovadbo zaradi javnega spodbujanja ali razpihovanja sovraštva zoper Deana Verzela, ki je lani zažgal kamniti križ v Strunjanu. Verzel je dejal, da je moral plačati 63 evrov kazni zaradi prižiganja odprtega ognja v krajinskem parku. Dodal je, da z akcijo ni nameraval skruniti krščanskega simbola. Verzel je že leta 2002 skupaj s fotografom Goranom Bertokom zažgal strunjanski kamniti križ, zaradi česar sta bila kazensko ovadena, a kasneje oproščena. Akcijo je Verzel ponovil maja lani, dogodek pa je tedaj sprožil številne reakcije, zlasti iz kroga vernikov.

Ker je tudi lani Verzel križ dobro zaščitil in po dejanju na njem niso opazili poškodb, ga tožilstvo ni preganjalo zaradi poškodovanja križa, pač pa je prejelo 16 ovadb prizadetih vernikov, v današnji izdaji poročajo Primorske novice. Verzel je danes potrdil, da je bila ovadba zoper njega zavržena in da je plačal kazen, ponovno pa je poudaril, da s svojim umetniškim projektom, naslovljenim Sveti križ 2, ni imel "nobenega namena skruniti krščanskega simbola, kot tudi ne žaliti čustev verujočih". Ob tem je Verzel prepričan, da je Slovenska cerkev preko svojih medijev javnosti posredovala izkrivljene podatke glede njegovega performansa, ob tem da je zamolčala, "da je šlo za umetniško dejanje in da je bila moja akcija izpeljana z dosledno preventivno zaščite križa pred poškodbami, kot tudi protipožarno zaščito narave v Krajinskem parku Strunjan".

"Že iz samega načina pristopa in izvedbe umetniškega projekta Sveti križ 2 na krščanskem simbolu križa ni mogoče zaslediti motivov in namer vsega, kar mi Slovenska rimokatoliška cerkev očita, zato je tudi razsodba državnega tožilstva z zavrnitvijo obtožnice zame pričakovana," je še dejal. Na vprašanje, ali se ne bi bilo bolje izogniti dejanjem, ki jih del prebivalstva občuti kot žaljiva, pa Verzel poudarja: "Umetnost je svet, v katerem zaslutimo spoznanja, lahko je tudi pogumna in uresničuje utopije ter nas vrača v čas upanja. V tem svetu morda najdemo tudi odgovore na vprašanja, kje je naša prihodnost. Upam, da ta dialog lahko prerasete v vse živahnejšo izmenjavo mnenj in stališč. Prav v tem vidim tudi bistvo sodobne umetnosti." (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.