, 17:30  |  Ekonomija

Imetniki kreditinih kartic izviseli

Banka Slovenije: Diners Club Slovenija zamuja pri poravnavanju obveznosti do trgovcev

Skladno z odločbo Banke Slovenije se mora z današnjim dnem imetnikom, ki so plačilno kartico pridobili pri družbi Diners Club Slovenija, onemogočiti nadaljnja uporaba teh kartic za izvrševanje plačilnih transakcij tako v Sloveniji kot drugod.

Skladno z odločbo Banke Slovenije se mora z današnjim dnem imetnikom, ki so plačilno kartico pridobili pri družbi Diners Club Slovenija, onemogočiti nadaljnja uporaba teh kartic za izvrševanje plačilnih transakcij tako v Sloveniji kot drugod.
© Facebook

Diners Club Slovenija zamuja pri poravnavanju obveznosti do trgovcev (prodajnih mest), s katerimi ima sklenjeno pogodbo o sprejemanju plačilnih kartic Diners Club, so naknadno sporočili z Banke Slovenije. Ta je družbi zato že odvzela dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev, plačilni promet z Dinersovimi karticami pa je prenehal danes. Kot so naknadno sporočili s centralne banke, Diners Club Slovenija ni izvedel naloženih ukrepov v skladu z odredbo, ki so jo izdali.

"Banka Slovenije je že pred časom družbi izdala odredbo, ki je bila usmerjena v omejitev dejavnosti družbe, ki niso povezane z opravljanjem plačilnih storitev, z namenom odprave kršitev pogodbenih obveznosti v odnosu do uporabnikov plačilnih storitev," so poudarili. V Diners Clubu Slovenije so medtem pojasnili, da je bila izpolnitev zahteve Banke Slovenije odvisna od prejema kupnine ob prodaji podjetja Diners Club Italija in njegove podružnice Dinit. Po njihovih pojasnilih je bil ključni pogoj za izvedbo omenjene transakcije vpis prenosa lastništva podjetja Dinit v koprski register, kar pa se je zgodilo šele v četrtek.

Transakcija sicer še ni dokončana, je pa v sklepni fazi - ker je mednarodna, je namreč vezana na izpolnitev zahtev različnih nadzornih organov, delujočih znotraj različnih jurisdikcij. "Ustaljena praksa v poslovnem svetu je, da zaključevanje takih mednarodnih transakcij poteka več mesecev," so dodali. Iz Trgovinske zbornice Slovenije so sporočili, da s strani trgovcev nimajo nobenih informacij o morebitnih težavah pri poravnavi obveznosti za transakcije, izvedene s plačilnimi karticami Diners Club, da pa bodo opravili poizvedbo o morebitnih težavah, ki bi lahko zaradi tega nastale. Skladno z odločbo Banke Slovenije se mora z današnjim dnem imetnikom, ki so plačilno kartico pridobili pri družbi Diners Club Slovenija, onemogočiti nadaljnja uporaba teh kartic za izvrševanje plačilnih transakcij tako v Sloveniji kot drugod.

Prav tako je na plačilnih mestih prepovedano sprejemanje plačilnih kartic Diners Club, ki jih je izdala ta družba ali katerikoli drug izdajatelj plačilnih kartic Diners Club, tudi izven Slovenije. Odvzem dovoljenja pa ne vpliva na pravice in obveznosti v zvezi z izvršenimi plačilnimi transakcijami, so še pojasnili v centralni banki. Terjatve in obveznosti iz naslova plačilnih transakcij, ki so jih imetniki plačilnih kartic opravili s plačilnimi karticami Diners Club, namreč ostanejo v veljavi in se izpolnijo v skladu s pogodbami. V Diners Clubu Slovenija so sicer danes zagotovili, da bodo sprejeli vse potrebne ukrepe, da bodo s podpisom pogodbe z imetnikom ustrezne licence čim prej zagotovili normalno poslovanje uporabnikov kartic v prehodnem obdobju.

Prav tako pa bodo uporabili vsa pravna sredstva za čim prejšnjo razrešitev neprijetnega nastalega položaja. Prizadevali si bodo tudi, da bodo v dialogu z Banko Slovenije našli primerno rešitev za vse njihove deležnike - člane, prodajna mesta, poslovne partnerje in zaposlene, so še navedli v Diners Clubu Slovenija. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.