, 11:30  |  Ekonomija

Inteligentni video nadzor? Ne, hvala!

Nakupovalni centri inteligentne video analitike pri nas ne uporabljajo

V trgovinah Hofer prav tako zaenkrat izvajajo le običajni video nadzor, inteligentne video analitike pa zaenkrat ne načrtujejo, saj trenutno ni tehtnejše potrebe po tem.

V trgovinah Hofer prav tako zaenkrat izvajajo le običajni video nadzor, inteligentne video analitike pa zaenkrat ne načrtujejo, saj "trenutno ni tehtnejše potrebe po tem".
© Matej Leskovšek

Inteligentna video analitika temelji na računalniških algoritmih, ki omogočajo prepoznavo vzorcev na video posnetkih v resničnem času. Programska oprema tako v vsakem trenutku 'preiskuje' živo sliko in poskuša iz nje izluščiti določene vzorce, ki bi lahko ustrezali ljudem, obrazom ali drugim objektom, je sporočila informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Nakupovalni centri pri nas ne uporabljajo pametnega video nadzora, so zatrdili pri večjih trgovskih podjetjih. Napredne oblike videonadzora namreč odpirajo vrsto vprašanj o varstvu osebnih podatkov, o tem pa je informacijska pooblaščenka pred kratkim izdala tudi ustrezne smernice.

Odvisno od sofisticiranosti sistema lahko ta nato zazna, ali se pred kamero nahaja človek, z določeno natančnostjo pa lahko ugotovi tudi starost in spol posameznika ter spremlja njegovo gibanje po prostoru, na primer po trgovskem centru. S tem lahko podjetja in organizacije precej bolje spoznajo kategorije svojih obiskovalcev in jim tudi prilagajajo svojo ponudbo in oglaševanje. Zaradi širokega spektra možnosti, ki jih ponuja inteligentna video analitika, se tako zanjo zanimajo večji trgovci, kulturne ustanove, oglaševalci, ponudniki elektronskih in poštnih komunikacij - pametni elektronski oglasni prikazovalniki in video analitični sistemi si utirajo pot na letališča, muzeje, trgovske centre, je zapisala pooblaščenka.

Kot so sporočili iz večjih trgovskih podjetij, takšni sistemi videonadzora pri nas zaenkrat sicer še niso v uporabi. V nakupovalnih središčih Citypark v Ljubljani, Citycenter v Celju, Europark v Mariboru in Center Interspar Vič v Ljubljani pametnega videonadzora ne uporabljajo. "Trenutno tudi nimamo načrtov glede vpeljave takšnih sistemov v naša središča v bližnji prihodnosti," so sporočili iz podjetja SES Center Management. V trgovinah Spar tovrstne tehnologije ne uporabljajo in je zaenkrat tudi ne nameravajo uvesti. V trgovinah Hofer prav tako zaenkrat izvajajo le običajni video nadzor, inteligentne video analitike pa zaenkrat ne načrtujejo, saj "trenutno ni tehtnejše potrebe po tem".

Podobno je tudi v trgovinah Lidl kot tudi v Mercatorju. "Ko bodo taki sistemi za podjetje vsebinsko in ekonomsko upravičeni z vidikov upravljanja virov, oglaševanja, varnosti in drugih pomembnih vidikov poslovanja, bomo preučili tudi uporabo te možnosti, seveda ob upoštevanju zahtev zakonodaje s področja varovanja osebnih podatkov in zasebnosti," so sporočili iz Mercatorja. V trgovinah Tuš zaenkrat izvajajo le klasični videonadzor, niso pa odgovorili na vprašanje, ali imajo pametni videonadzor namen uporabljati v bližnji prihodnosti. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.