, 17:30  |  Svet

Na Hrvaškem poraz SDP in napoved splošne stavke

SDP največja poraženka nedeljskih lokalnih volitev na Hrvaškem, kjer članstvo sindikatov javnega sektorja podpira splošno stavko

SDP je največja poraženka, pa tudi HDZ nima veliko razlogov za slavje, je splošna ocena izidov nedeljskih lokalnih volitev na Hrvaškem. Večino županov in polovico predsednikov županij bodo volili v drugem krogu 2. junija, medtem ko izidi volitev članov lokalnih in regionalnih skupščin niso prinesli večjih presenečenj. HDZ je na volitvah za člane mestnih svetov zmagala v 12 večjih mestih, SDP v šestih, IDS v dveh, v po enem pa HDSSB in HNS. Udeležba je bila 47-odstotna, izkušnje prejšnjih lokalnih volitev pa kažejo, da se drugega kroga udeleži manj volivcev.

Dolgoletnemu zagrebškemu županu in odpadniku iz SDP Milanu Bandiću je do zmage v prvem krogu manjkalo le nekaj odstotnih točk. Drugouvrščeni - minister za zdravje Rajko Ostojić, ki je kandidiral za SDP, je dobil občutno manj - 22 odstotkov glasov. Kandidatka HDZ Margereta Mađerić, ki je dobila le pet odstotkov glasov, pa je po volitvah izjavila, da so volivci desnice kot svojega kandidata očitno prepoznali Bandića. SDP se bo po 13 letih v Zagrebu verjetno preselila v opozicijo, čeprav je njena lista dobila največ podpore, dobrih 25 odstotkov. Težko je namreč verjeti, da bodo šli v koalicijo z Bandićevo Državljansko listo (24 odstotkov) ali HDZ (14 odstotkov), medtem ko jim morebiten povolilni dogovor s koalicijo liberalne, kmečke in zelene stranke ne bi zagotovil večine v zagrebški mestni skupščini.

Zadoščenje za socialdemokrate bo izid v Splitu, kjer je njihov kandidat Ivo Baldasar v prvem krogu dobil osem odstotnih točk večjo podporo kot Vjekoslav Ivanišević iz HDZ, s katerim se bosta pomerila v drugem krogu. Nepričakovano pa se v drugi krog ni uvrstil dosedanji splitski župan Željko Kerum. SDP ima tudi možnost oblikovati koalicijo, s katero bi si zagotovila večino v splitski mestni skupščini. Reški župan iz vrst SDP Vojko Obersnel naj v drugem krogu ne bi imel večjih težav proti Hrvoju Buriću iz HDZ, saj je v prvem krogu dobil dobrih 30 odstotkov glasov več. Podobno razmerje je tudi v mestni skupščini.

V četrtem največjem hrvaškem mestu, Osijeku, pa se bo neodvisni kandidat Ivica Vrkić, ki ga podpira koalicija na čelu s SDP, 2. junija znova pomeril z aktualnim županom Krešimirjem Bubalom iz Hrvaške demokratske zveze Slavonije in Baranje (HDSSB). V nedeljo so župane že izbrali v Čakovcu, Virovitici in Veliki Gorici, medtem ko bodo v vseh ostalih 124 mestih županske stolčke razdelili čez dva tedna. V drugem krogu bodo volili tudi deset predsednikov županij, potem ko so jih v nedeljo izvolili osem iz vrst HDZ in njihove koalicijske partnerice Hrvaške kmečke stranke (HSS), dve županiji pa bodo vodili socialdemokrati.

Predsednik HDZ Tomislav Karamarko v nedeljo ni skrival zadovoljstva z izidi. Poudaril je, da gre za drugo volilno zmago njegove stranke v dobrem mesecu, saj so aprila dobili več poslancev v Evropskem parlamentu kot SDP. Napovedal je, da bodo jeseni zahtevali izredne parlamentarne volitve. Danes je pred novinarja stopil tudi premier in predsednik SDP Zoran Milanović, ki se v nedeljo ni oglasil, potem ko so v stranki ocenili, da volilni izidi niso tako slabi, kljub nekaterim spodrsljajem, kakršni so bili v Zagrebu, Dubrovniku in Istrski županiji. Milanović je danes na sedežu SDP prevzel odgovornost za volilne izide socialdemokratov, je pa poudaril, da ostaja še drugi krog volitev.

Med drugim je izrazil nezadovoljstvo z rezultatom svoje stranke v Zagrebu in nekajkrat je izpostavil, da so Zagrebčani zagotovili zmago v prvem krogu najslabšemu kandidatu. Poudaril je, da Bandić za razliko od SDP vodi klientelistično mrežo in ne stranko, ter da ima dolgoletni župan diskrecijsko pravico do neomejenega proračuna za nakup lojalnosti. Hrvaški premier je še izjavil, da SDP v Zagrebu morda plačuje ceno, ker je nekoč anonimnega Bandića pripeljala na oblast leta 2000. Bandića so izključili iz SDP leta 2009, ker se je odločil, da se bo mimo odločitve vrha SDP potegoval za položaj predsednika države.

Milanović je še dejal, da je bilo sodelovanje med levosredinskimi koalicijskimi strankami na lokalnih volitvah dobro ter je napovedal, da bo vlada nadaljevala s politiko reform in sprememb. "Na nedeljskih lokalnih volitvah so zmagali slabi fantje, hrvaška družba pa je pokazala, da se je v preteklem letu in več začela premikati vzvratno, ko gre za temeljne vrednote liberalnih demokracij, kot so svoboda, spoštovanje zakonov in vladavina prava," pa je danes komentiral Jutarnji list. Kot dodaja, se imena več zmagovalcev prvega kroga, med njimi Bandića, pogosteje omenjajo v povezavi z državnim tožilstvom kot s političnim življenjem.

Hrvaški sindikati javnega sektorja so medtem sporočili, da je njihovo članstvo na referendumu, ki so ga izvedli prejšnji teden, pripravljeno sodelovati v splošni stavki in blokadi državnega sistema do izpolnitve njihovih zahtev. O izvajanju sindikalnih akcij bodo javnost obvestili v prihodnjih dneh. Sindikati zahtevajo spremembo vladne politike varčevanja, ki se je odrazila v znižanju plač in drugih gmotnih pravic njihovih članov. Kot so dodali na današnji novinarski konferenci v Zagrebu, si prizadevajo, da jim država vrne vse pravice, ki so jih medtem izgubili. Vlado so kritizirali tudi zaradi pomanjkanja socialnega dialoga.

Približno 20.000 članov petih največjih hrvaških sindikatov, med katerimi so bili tudi sindikati javnega sektorja, so s prvomajskih protestov v Zagrebu poslali opozorilo levosredinski vladi, naj nemudoma spremeni svojo ekonomsko politiko ali pa naj odstopi. Takrat so napovedali možnost splošne stavke in blokade javnega sektorja kot tudi še bolj množične proteste po vstopu države v Evropsko unijo 1. julija, na katerih bodo zahtevali predčasne volitve. Sindikati javnega sektorja so nato sredi maja izvedli referendum, na katerem je dobre tri četrtine članstva potrdilo, da podpirajo sindikalne akcije, ki vključujejo tudi splošno stavko in blokado celotnega državnega sistema.

Hrvaški javni sektor se sooča s stavko pilotov in stevardes v Croatia Airlinesu, prejšnji teden so stavkali tudi na Hrvaških železnicah (Hž), kot tudi v zagrebškem mestnem komunalnem podjetju. Sindikati so danes še ocenili, da ne preseneča poraz SDP na nedeljskih lokalnih volitvah. Napovedali so tudi kazensko ovadbo proti finančnemu ministru Slavku Liniću zaradi "obrekovanja", ker je sindikate označil za "podaljšano roko" predsednika HDZ Tomislava Karamarka. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.