, 19:45  |  Politika

Nov uspeh slovenskega pravosodja: Hilda Tovšak izginila

Za Tovšakovo ponovno odrejen pripor, izdana tudi mednarodna tiralica

Hilda potuje, Pličanič modruje...

Hilda potuje, Pličanič modruje...
© Arhiv Mladine

Mariborsko okrožno sodišče, ki je v petek odpravilo pripor zoper nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak in soobtoženega Aleša Pangerca, je dan kasneje znova odredilo pripor za oba osumljenca. Pangerc je že v priporu, za Tovšakovo pa so danes odredili pripor še iz pripornega razloga begosumnosti, izdana je tudi mednarodna tiralica. Na omenjenem sodišču so pojasnili, da so zoper Tovšakovo, za katero se trenutno ne ve, kje se nahaja, in Pangerca iz ljubljanskega podjetja Go Extra, v petek pripor odpravili po uradni dolžnosti, ker je specializirano državno tožilstvo pred časom spremenilo zahtevo za preiskavo zoper osumljenca v že znani zadevi glede delavcev na gradbišču Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Za to kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen od šestih mesecev do petih let.

Tekom postopka je tožilstvo prekvalificiralo zahtevo za preiskavo, tako da je Tovšakovi očitalo storitev kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja darila. Za takšna kazniva dejanja je predpisana zaporna kazen do treh let. V primeru, ko gre za očitke kaznivih dejanj do treh let zapora, se za pripor uporabljajo določbe kazenskega zakonika o skrajšanem postopku pred okrajnim sodiščem, in sicer se sme pripor odrediti le izjemoma, trajati pa sme največ 15 dni, je povedal zagovornik Tovšakove Boris Kanduti. Za Tovšakovo je senat na predlog državnega tožilstva izdal tudi Evropski nalog za prijetje in predajo ter tiralico, pripor za Pangerca pa je bil odrejen na podlagi razloga begosumnosti in ponovitvene nevarnosti, so še pojasnili na mariborskem okrožnem sodišču.

Tovšakovo so policisti iskali na vseh pričakovanih lokacijah - med drugim na stalnem prebivališču v Ljubljani in na posestvu v Mislinji, vendar je nikjer niso našli, je pojasnila tiskovna predstavnica Generalne policijske uprave Vesna Drole. Po njenih besedah slovenska policija nadaljuje s pospešenim iskanjem Tovšakovo na ozemlju Slovenije. V primeru nekdanje prve dame Vegrada Hilde Tovšak, za katero so izdali tiralico, bo minister za pravosodje Senko Pličanič zahteval poročilo Specializiranega državnega tožilstva. Prepričan je, da se v sodobnem pravosodnem sistemu takšna napaka ne bi smela zgoditi.

Z ministrstva za pravosodje so sporočili, "da so za učinkovito delo državnega tožilstva in sodstva tako na splošno kot v konkretni kazenski zadevi na voljo vse zakonodajne podlage". Opozorili so, da morajo pravosodni funkcionarji orodja, ki so jim na voljo, le učinkovito uporabljati. "Ocena o tem, ali so bile v konkretnem primeru storjene strokovne napake, bo podana po proučitvi poročila Specializiranega državnega tožilstva. Če pa se bo ugotovilo, da gre za napako, minister za pravosodje pričakuje ustrezne ukrepe znotraj državnega tožilstva in tudi razmislek odgovornih na tožilstvu o objektivni odgovornosti," so zapisali.

Minister za pravosodje lahko na podlagi zakonodaje - tudi za namen obveščanja javnosti - v zvezi z delom državnega tožilstva zahteva, da mu državno tožilstvo poroča o kazenski zadevi, ki jo obravnava. "Državno tožilstvo mora ministru posredovati podatke o reševanju posamezne zadeve, razen tistih, ki bi lahko škodovale interesom postopka, tajnosti postopka in zasebnosti oseb," so zapisali. Pličaniča je novica, "da se išče Hilda Tovšak", presenetila. Kot je dejal, je "očitno šlo nekaj narobe", kaj točno, pa bo izvedel v prihodnjih dneh, upa, da že jutri. Pojasnil je, da kot minister za pravosodje nima neposrednih pristojnosti, na podlagi katerih bi lahko ukrepal v konkretnih zadevah, ki jih vodijo posamezni tožilci ali v katerih sodijo sodniki. "Imam del odgovornosti, največje pa ima državno tožilstvo samo, zato da deluje zakonito, učinkovito in brez napak, kot je ta," je dejal.

"V sodobnem pravosodnem sistemu, katerega del je tudi državno tožilstvo, kakršnega si vsi želimo in ga pričakujemo, se takšna napaka ne bi mogla zgoditi in se ne bi smela zgoditi," je dejal Pličanič in dodal, da so državljani ob takšni novici upravičeno zgroženi. Spomnil je, da je Tovšakova v zadevi Čista lopata, v kateri je bila obsojena na zaporno kazen v višini 14 mesecev, zaprosila za alternativno obliko prestajanja kazni, ki je po zakonu možna. "Vendar bi moralo sodstvo o tem že odločiti. To traja predolgo," je dejal.

Pličanič meni, da težava ni v zakonodaji, ampak v premalo učinkovitem in prepočasnem sodstvu. "Mislim, da bi Hilda Tovšak že morala biti ali v zaporu ali pa bi moralo biti odločeno o nekem drugem načinu prestajanja kazni," je dejal. Pličanič svoje odgovornosti ne želi zminimalizirati, pojasnjuje pa, da imata minister za pravosodje in vlada v takšnih primerih, kot je izginotje Tovšakove, zelo omejene pristojnosti. "Pač pa imata zelo velike pristojnosti sodstvo in tožilstvo - imata zelo jasna pravila igre, kako delovati, in tisto, kar morata oba subjekta, zlasti se to nanaša na sodstvo, spoznati, da imata enako odgovornost pred slovenskimi državljani kot mi v vladi," je sklenil. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.