Igor Mekina

, 09:20  |  Svet

Nuna, nova ikona španske levice

Španska levica je dobila nov in nepričakovan obraz - Tereso Forcades, 47-letno benediktinko

Teresa Forcades na okroglih mizah in protestih zagovarja neodvisnost Katalonije, nacionalizacijo bank in energetskih podjetij ter izstop iz zveze NATO. Po oceni britanskega Guaradiana je njena kritika bank, farmacevtskih podjetij in varčevalnih ukrepov desne vlade premiera Mariana Rajoya iz nje naredila celo eno od voditeljic levice v južni Evropi.

Po izobrazbi je zdravnica, študirala je v Španiji in ZDA, doktorirala iz javnega zdravstva, na ameriški univerzi Harvard pa je magistrirala iz teologije. Rojena je bila leta 1966 v Barceloni, v družini, ki je menila, da je »cerkev zastarela, tako kot monarhija«. Vendar je s 15 leti prebrala Sveto pismo in našla vero. Kljub temu je še preden je leta 1997 odšla v samostan, preizkusila tudi cerkev - v samostanu je namreč imela govor o skupini homoseksualcev, ki so so svojo seksualnost slavili kot nekaj, kar jim je dal bog. Svojo inspiracijo je našla v »teologiji osvoboditve«, ki ima korenine v Latinski Ameriki in jo mnogi, tudi prejšnji in sedanji papež, vidijo kot odklon od tradicionalnih krščanskih vrednot. Pogosto se oblači v hlače in prihaja na srečanja iz samostana Sant Benet, ki je v planinskem predelu okoli 50 kilometrov severno od Barcelone. »Ekonomska kriza v Španiji je prišla do točke, na kateri grozi družbenemu tkivu. To je nekaj takšnega, kar se je zgodilo v Grčiji. Negotovost življenja napreduje s hitrim tempom, ki ga ljudje ne dohajajo več. Nevarnost nasilja in nekakšnega nedemokratičnega prevrata postaja možnost,« ocenjuje Teresa Forcades.

V Španiji je postala znana, ko je leta 2009, na vrhuncu t.i. svinjske gripe opozorila, da cepivo, ki ga je začela prodajati farmacevtska industrija, ni dovolj testirano in varno. El País jo je razglasil za »paranoidno teoretičarko zarote«, vendar je zatrdila, da je tri mesece proučevala znanstvene članke in šele potem posnela video, ki je trajal eno uro in si ga je na Youtubeu pogledalo več kot milijon ljudi. Sedaj je z Arcadijem Oliveresom, 67-letnim ekonomistom, ki podpira civilnodružbene proteste, napisala manifest. »Sedanji ekonomski, institucionalni in politični modeli niso prinesli rezultatov. Nujno moramo ustvariti nov politični in socialni model in to brez ponavljanja formul iz preteklosti, čeprav vemo, da proces ni niti lahek niti kratek,« piše v manifestu, ki ga je samo v dveh dnevih podpisalo 14.000 ljudi. Med predlogi so tudi enostranska razglasitev neodvisnosti Katalonije, najbogatejše španske regije s 7,5 milijona prebivalstva, nacionalizacija bank in energetskih podjetij, pravični davki, primerne plače in pokojnine, krajši delovni čas, stanovanja za vse, moratorij na deložacije, boj proti korupciji in ukinjanje privilegijev politikov. Forcadesova nasprotuje rezom, »ki gredo zoper potrebe manjšin ki so postavljene na obrobje« in opozarja, da so davki višji na prodajo kruha kot pa na finančne transakcije in špekulacije.

V svojih javnih nastopih pogosto kritizira ne samo vlado, pač pa tudi cerkev. Ocenjuje, da ne obstajajo teološke prepreke za to ženske ne bi postale duhovnice in niti za to, da bi ženska prišla na sam vrh cerkve. »Želela bi si, da tudi v cerkvi, tako kot v družbi, nikomur, ne moškemu in ne ženski ne bi bil preprečen pristop do položajev v vladi ali cerkvi zgolj zaradi njihovega spola,« ocenjuje Teresa Forcades, ki si je zaradi takšnih stališč prislužila oznako »feministke«. Cerkev kritizira kot »patriarhalno« in se zavzema za spremembo organizacije. Zagovarja tudi uporabo kontracepcije in meni, da bi cerkev morala »humanizirati« svoja stališče. Podobno kritična je tudi do splava. »O splavu so pisali številni moški, ki trdijo, da bi bili tudi s svojim telesom pripravljeni rešiti nedolžno življenje. Pozivam jih, da to tudi storijo. Samo v ZDA umre vsako leto umre tri do štiri milijone ljudi zato, ker ne morejo dobiti ledvice, ki jo potrebujejo. Mislim da nihče ne bi smel sodelovati v demonstracijah, v katerih se ženske, ki so splavile imenujejo 'morilke', razen če lahko pokažejo potrdilo, da so dali svojo ledvico za to, da vi rešili življenje drugemu,« zahteva Teresa Forcades.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.