Darja Kocbek

, 08:00  |  Družba

Hitro pokvarljivi in nezamenljivi akumulatorji v električnih napravah

V električne zobne ščetke ne vgrajujejo zamenljivih akomulatorjev

V električne zobne ščetke ne vgrajujejo zamenljivih akomulatorjev

Električne zobne ščetke in druge podobne majhne električne naprave imajo eno veliko pomanjkljivost. Akumulator se večinoma obrabi že v letu dni in uporabnik ga ne more zamenjati, ker je tako močno pritrjen, da bi z odstranitvijo uničili aparat. Proizvajalci morajo v skladu s predpisi izdelovati električne naprave, iz katerih je akumulator mogoče odstraniti, da ga je mogoče odvreči med ustrezne smeti. Ni pa predpisano, da morajo biti akumulatorji zamenljivi. Kaže, da to zakonsko luknjo proizvajalci izkoriščajo za to, da morajo potrošniki več aparatov vreči v smeti in kupiti več novih, v die Zeit piše Dorit Kowitz.

V nadnacionalki Procter & Gamble, ki je proizvajalec električne zobne ščetke Oral-B in proizvaja vse od plenic do barv za lase in hrane za živali, odločno zanikajo, da namerno vgrajujejo akumulatorje, ki jih tako rekoč ni mogoče zamenjati, da bi ljudje morali kupiti več aparatov. Predstavnica za stike z javnostjo Melanie Fischer trdi, da je povprečna doba delovanja akumulatorja 5 let. Interna raziskava, ki so jo izvajali več let, je po njenih besedah pokazala, da zmogljivost akumulatorjev v rabljenih dve leti starih električnih zobnih krtačkah Oral-B ni bila bistveno slabša kot v novih krtačkah. Zamenljivih akumulatorjev pa v električne zobne ščetke ne vgrajujejo, ker si nekateri ljudje zobe krtačijo pod prho in po zamenjavi akumulatorja aparat ne bi več tesnil.

Dorit Kowitz k temu dodaja, da kljub temu vsak dan na tisoče električnih ščetk, brivnikov, pametnih telefonov, tabličnih računalnikov, navigacijskih aparatov odpove bistveno prej kot v petih letih in potrošniki nimajo druge možnosti, kot da jih odvržejo v smeti, saj akumulatorja nikakor ne morejo zamenjati. Številni potrošniki, ki jim aparat odpove pred iztekom garancijske dobe, so razočarani, ko izvedo, da novega aparata ne morejo dobiti brezplačno, ker modela ne izdelujejo več, ker ga zaradi novih predpisov EU ne smejo več prodajati. Več aparatov, kot morajo potrošniki predčasno zavreči, bolj raste kup z odpadnimi aparati. Nemci so leta 2001 recimo odvrgli 109.083 ton majhnih električnih in elektronskih aparatov, deset let kasneje že 176.494.

V Nemčiji je ta naraščajoči kup odpadkov izkoristil kot priložnost informatik Sebastian Lehmann s svojimi sodelavci. Potem ko so jih ljudje začeli spraševati, ali jim lahko zamenjajo akumulatorje, ki so odpovedali, so se odločili, da jih bodo začeli v okviru družbe Hyper-Data v Berlinu zamenjevati. Potrošniki jim lahko prek spletne strani Akku-Wechsel.de pošljejo svoje aparate, ki jim odpove akumulator. Tistim, ki so sami tehnično podkovani in se lahko lotijo sami odpreti aparat in zamenjajo akumulator, družba Hyper-Data prodaja nove akumulatorje. Do zdaj se še nihče ni pritožil, da električna zobna ščetka po zamenjavi akumulatorja ne tesni več.

Z zamenjavo in prodajo akumulatorjev za male električne aparate družba Hyper-Data zdaj ustvari že polovico prometa. Ob tem dodajajo, da so pri novih aparatih, kot je iPod Nano od družbe Apple tudi oni nemočni, saj zamenjava akumulatorjev v takšnih miniaturnih napravah dražja od novega aparata. Kaže, da so proizvajalci z nano aparati dokončno izdelali aparate, ki jih je mogoče samo še odvreči, ko odpovedo, pravi Sebastian Lehmann.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.