, 20:20  |  Svet

Bratuškova na vrhu EU o reformah, fiskalnem pravilu, izbrisanih in Hildi Tovšak

»Verjamem, da bom prepričala, da delamo dobro za Slovenijo«

Premierka Alenka Bratušek je danes v Bruslju ob robu vrha EU pojasnjevala, kako poteka ukrepanje vlade za premostitev krize. Verjamem, da bom sogovornike prepričala, da je to, kar delamo, dobro za Slovenijo, je povedala ob prihodu na zasedanje. Sicer pa je poudarila, da morata tako Slovenija kot vsa Evropa odločno ukrepati proti davčnim utajam. "To bo moj prvi Evropski svet. Obravnavali bomo dve zanimivi temi, eno je energetika, drugo so davčne utaje," je povedala premierka in dodala, da Slovenija podpira vse ukrepe, namenjene izboljšanju na tem področju.

Pri tem je spomnila, da je tudi vlada v programu stabilnosti in reformnem programu kar nekaj prostora namenila boju proti davčnim utajam. "Res sem prepričana, da morata tako Slovenija kot vsa Evropa na tem področju nekaj narediti," je poudarila. Premierka bo imela ob robu svojega prvega bruseljskega vrha štiri dvostranska srečanja: najprej s predsednikom luksemburške vlade Jeanom-Claudom Junckerjem, nato pa še z dansko kolegico Helle Thorning-Schmidt, francoskim predsednikom Francoisom Hollandom in nemško kanclerko Angelo Merkel. "Še posebej sem vesela, da bom danes prvič srečala vse svoje kolege. S štirimi imam pa že dogovorjene bilateralne sestanke - z Merklovo, Thorning-Schmidtovo, Junckerjem in Hollandom. Tako da verjamem, da bomo uspešni," je povedala Bratuškova.

Na vprašanje, kaj pričakuje od pogovorov z Merklovo, je na kratko odgovorila le, da so vsi pogovori časovno omejeni, tako da bo "pač na kratko povedala, v kateri fazi smo z določenimi ukrepi, nekaj več kot piše v dokumentih". Verjamem, da bom sogovornike prepričala, da je to, kar delamo, dobro za državo, je sklenila. Premierka Alenka Bratušek ima po svojem prvem vrhu EU v Bruslju občutek, da si nihče ne želi še ene države v programu pomoči. Evropa bo zadovoljna, če bomo svoje probleme rešili sami; vsi moji sogovorniki podpirajo naša prizadevanja, je poudarila po pogovorih z nemško kanclerko Angelo Merkel in nekaterimi drugimi kolegi. "Zelo na kratko sem se ob zasedanju srečala z nekaj kolegi. Vsi podpirajo naša prizadevanja za to, da uspemo svoje probleme rešiti sami. So pa povedali tudi, da moramo zato opraviti določene naloge in tega se še kako zavedamo," je pojasnila.

Premierka Bratuškova je v Bruslju povedala še, da bo poslance v četrtek pozvala, naj podprejo obstoječi predlog o vpisu fiskalnega pravila v ustavo - torej zapis tega pravila v ustavo z uveljavitvijo leta 2015. V izvedbenem zakonu pa naj se nato reši vse dileme, ki jih je še treba rešiti, je dodala. V izvedbenem zakonu bo tako treba opredeliti način in izvedbo fiskalne konsolidacije ter kako se bo ugotavljalo spoštovanje fiskalnega pravila in kdo bo to ugotavljal, je pojasnila. Pri tem bo vlada po njenih besedah upoštevala tudi predvideno dveletno podaljšanje roka za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja, ki so ga danes napovedali bruseljski viri. Poleg tega bo predsednica vlade za petek predlagala tudi izredno sejo o spremembah referendumske zakonodaje, saj ne vidi razloga, zakaj bi s tem odlašali. Bratuškova je sicer izpostavila, da je po njihovi oceni še vedno realna uveljavitev fiskalnega pravila z letom 2017, a so se zaradi pomanjkanja politične volje na drugi strani odločili drugače.

Med drugim je preimerka poudarila, da bo treba postopke za pripravo odškodninske sheme za izbrisane pospešiti. Gre za odziv na odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu, da Sloveniji ne podaljša roka za pripravo odškodninske sheme za izbrisane, za kar je zaprosila vlada. Premierka je spomnila na obljubo, da se bodo pri pripravi odškodninske sheme za izbrisane "maksimalno potrudili", pri čemer pa so želeli zakon peljati po rednem postopku. "Zdaj bomo pač bolj stisnjeni v kot in bo verjetno treba s temi postopki pohiteti," je poudarila v odzivu na odločitev iz Strasbourga. "Zavedamo se, da je to problem, ki ga je treba rešiti," je še izpostavila. Ne samo, da bi bilo treba ta problem rešiti nemudoma, rešiti bi ga bilo treba že zdavnaj, je dodala. A prej po njenih besedah očitno ni bilo interesa za to, nova vlada pa od začetka dela na tem. "Sedaj bomo pač morali postopke malo pospešiti ... Hitreje, kot delamo, res ne gre," je zatrdila.

Premierka Bratuškova se je v Bruslju odzvala tudi na izginotje Hilde Tovšak. Po njenih besedah je to, kar se je zgodilo, nedopustno. "Treba bo najti odgovornega za to, kar se je zgodilo," je še poudarila. Bratuškova je sicer v zvezi z izginotjem Tovšakove za četrtek ob 14. uri sklicala sestanek vodstva policije, tožilstva, sodstva in pristojnih ministrstev. S pristojnimi želi namreč ugotoviti, kaj se je dejansko zgodilo, kako rešiti to situacijo in kaj je treba storiti, da do takih primerov ne bo več prihajalo, so sporočili iz njenega kabineta. "Temelj zaupanja v državo v teh težkih časih je prav zaupanje v institucije pravne države, zato smo dolžni ugotoviti, kje je sistem odpovedal, oziroma preučiti, če je šlo - kar je lahko še bolj zaskrbljujoče - za človeško napako ali malomarnost," so še zapisali v kabinetu. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.