, 09:20  |  Politika

"Sodstvo ne deluje dovolj učinkovito"

Pličanič za Večer izrazil upanje, da bo primer Tovšak streznil pravosodni sistem

Sodstvo ne deluje dovolj učinkovito. Dobro jutro, minister Pličanič!

"Sodstvo ne deluje dovolj učinkovito." Dobro jutro, minister Pličanič!
© Borut Krajnc

Minister Senko Pličanič je v pogovoru za Večer izrazil upanje, da bodo zadnji dogodki, tudi primer Hilde Tovšak, pravosodje dovolj streznili, da bodo spoznali, da so potrebne spremembe. Najprej morajo odgovarjati ljudje, ki so delali slabo ali zelo počasi, potem zaradi objektivne odgovornosti tudi njihovi najvišji predpostavljeni, je dejal. "Že lani, ko sem bil prvič minister, sem opozarjal, da stanje v pravosodnem sistemu ni zadovoljivo," je dejal minister za pravosodje Pličanič in dodal, da je predlagal vrsto sprememb. Ob tem je poudaril, da je sodstvo vse po vrsti zavračalo in jim še vedno nasprotuje.

Sistemskih napak po njegovem mnenju ne smemo reševati na način, da vedno samo nekdo osebno odgovarja. "Odhod tistih nekaj dovolj resnih, da sprejmejo odgovornost za konkretno napako, ne more rešiti splošnega slabega stanja," je dodal. Po Pličaničevem mnenju v primeru, ko pravnomočno obsojeno iščemo z mednarodno tiralico, ne gre za sistemsko luknjo. "Sodstvo ne deluje dovolj učinkovito," je bil kritičen. Po njegovem mnenju je nedopustno dolgo, da Tovšakova, ki je bila pravnomočno obsojena 21. marca po dveh mesecih še ni šla na prestajanje kazni.

Opozoril je, da ima kot minister zelo majhne pristojnosti, tako tudi ne more pozvati, naj se ukrepa, ker je postopek prepočasen, če se mesec, dva čaka na prestajanje zaporne kazni. Pličanič je sicer od generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja in od vodje Specializiranega državnega tožilstva Harija Furlana zahteval poročilo. Kot je pojasnil, je to tudi vse, kar sme. Poročilo zahteva tudi od pristojnega ljubljanskega in mariborskega sodišča. Poročilo o postopku v tem primeru naj bi Furlan poslal danes, zato Pličanič ne vidi razloga, da tega ne bi mogel tudi Fišer, ki pa je sicer napovedal, da bo poročilo pripravljeno do konca meseca. Na vprašanje, ali bo zahteval odstope, ko bo imel vse na mizi, je odgovoril, da želi najprej dobiti jasno sliko, kaj je šlo v konkretnem primeru narobe. Minister ne izključuje možnost, da je bilo dogovorjeno, da gre Tovšakova ven. Ne verjame namreč, da je bilo vse slučajno.

"Potem pa bom zahteval, prvič, da pravosodni funkcionarji prevzamejo osebno odgovornost. In drugič, pričakujem, da bo sodstvo zmoglo toliko odgovornosti, da z vlado podpiše skupno zavezo za stanje v sodstvu," je napovedal. Po Pličaničevih besedah so se glede tega usklajevali dva meseca in tudi uskladili, zdaj pa so si na vrhovnem sodišču vzeli čas za razmislek. Opozoril je, da sta vlada in sodstvo podrejena slovenskim državljanom, davkoplačevalcem. Ljudstvo pričakuje učinkovito sodstvo, je dodal minister.

V zvezi z izginotjem Tovšakove se bodo danes s premierko Alenko Bratušek sešli predstavniki vodstva policije, tožilstva, sodstva in pristojnih ministrstev. Pravosodni minister bo pred tem na seji vlade predstavil ukrepe za preprečitev takšnih primerov, danes pa pričakuje tudi poročilo o delu Specializiranega državnega tožilstva. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.