, 09:45  |  Svet

Oborožene sile spolnega nadlegovanja

Štabni vodnik na West Pointu snemal gole kadetinje

. Anonimna raziskava Pentagona ugotavlja, da je bilo lani v oboroženih silah 26.000 spolnih napadov.

. Anonimna raziskava Pentagona ugotavlja, da je bilo lani v oboroženih silah 26.000 spolnih napadov.
© Foxnews.com

Ameriška vojska je v sredo priznala, da je bil štabni vodnik akademije West Point 14. maja obtožen več kršitev vojaškega zakonika, ker je na skrivaj snemal kadetinje med tuširanjem in na stranišču. Ameriški kongres medtem sprejema zakone proti spolnim zlorabam v oboroženih silah. Štabni vodnik Michael McClendon iz Georgije, sicer veteran iraške vojne, od koder se je vrnil z odlikovanji, je bil na prestižni vojaški akademiji pristojen za četo 125 kadetov. Obtožnica ga bremeni odstopa od dolžnosti, nedostojnega vedenja, okrutnosti, zlorabe ter kršitve reda in discipline. Vojska s primerom ni seznanila javnosti, dokler je ni v to prisilila preiskava časopisa New York Times.

Na West Pointu je kakih 4500 kadetov, med njimi 15 odstotkov žensk, ki se na 200 let stari ustanovi lahko šolajo zadnjih 40 let. Število prijav spolnih napadov v vrstah oboroženih sil ZDA vsako leto narašča, ne le, ker je napadov več kot prej, ampak tudi zaradi tega, ker se kultura počasi spreminja in žrtve pogosteje prijavijo zlorabe. Pentagon je pod velikim političnim pritiskom kongresa in Bele hiše, da stopi na rep zlorabam, vendar prizadevanja niso bila uspešna, zato kongres jemlje zadeve v svoje roke.

Odbor za oborožene sile predstavniškega doma kongresa je tako v sredo potrdil predlog zakona, ki bo uvedel ostrejše kazni proti posiljevalcem in nadlegovalcem. Predlog prav tako odvzema pooblastila vojaškim častnikom, da enostransko znižajo ali razveljavijo kazni za spolne zlorabe in posilstva. Anonimna raziskava Pentagona ugotavlja, da je bilo lani v oboroženih silah 26.000 spolnih napadov, kar je 7000 več kot leta 2011. Na vojaških akademijah so v šolskem letu, ki se pravkar končuje, našteli 80 prijav spolnih napadov, kar je 15 več kot v šolskem letu 2010-2011 in 55 več kot v šolskem letu 2008-2009. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.