, 10:30  |  Kultura

Čas je za Državo NSK

V Kinodvoru nocoj premierno film o nastanku Države NSK

Od 21. do 23. oktobra 2010 je v Berlinu potekal prvi kongres državljanov NSK, ki se ga je udeležilo 30 delegatov iz različnih držav in kontinentov.

Od 21. do 23. oktobra 2010 je v Berlinu potekal prvi kongres državljanov NSK, ki se ga je udeležilo 30 delegatov iz različnih držav in kontinentov.
© Nordcross/Irwin/KUP RTVSLO

V Kinodvoru bodo nocoj ob 21. uri premierno predvajali film Čas za novo državo, podnaslovljen Prvi kongres državljanov NSK države v času, Berlin v režiji skupine Irwin in Igorja Zupeta. Film beleži zgodovinski trenutek, ko soustanovitelji Države NSK le-to ponudijo v upravljanje in nadaljnje oblikovanje njenim državljanom, so zapisali v Kinodvoru. Država NSK, ki je bila zasnovana kot umetniški projekt, je med vsemi obstoječimi državami edinstvena v tem, da nima svojega teritorija, saj vse od ustanovitve leta 1992 obstaja zgolj v času.

"Od 21. do 23. oktobra 2010 je v Berlinu potekal prvi kongres državljanov NSK, ki se ga je udeležilo 30 delegatov iz različnih držav in kontinentov. Ker končno formo definirajo produkcijski pogoji in nikoli obratno, smo kongres snemali s tremi kamerami v slogu cinema verite. Tri kamere - trije 'lovci'. Nato je ostala še post produkcijska premisa: kako 'glave, ki govorijo' abstraktno, prevesti v dramo kongresa," je film opisal sorežiser in soscenarist Zupe. Delegati in opazovalci kongresa so ob pomoči strokovnjakov, ki so bili povabljeni k sodelovanju, analizirali dosedanje delovanje države v času, formulirali sklepe in na njihovi podlagi odločali o nadaljnjem delovanju Države NSK. 

Kolektiv Neue Slowenische Kunst (NSK) je nastal leta 1984 z združitvijo treh ustanovnih skupin – Irwin, Laibach in Gledališče Sester Scipion Nasice. Čeprav so skupine delovale avtonomno, so bili za NSK ključni sodelovanje, svoboden pretok idej, medsebojna pomoč in skupno načrtovanje določenih potez med posameznimi člani in skupinami. Ob zlomu socializma in razpadu Jugoslavije se je s pojavom vrste novih držav tudi NSK opredmetil v formi države. Namesto teritoriju podeljuje NSK status države mišljenju, ki spreminja lastne meje v skladu z gibanjem in spreminjanjem svojega simbolnega ter fizičnega kolektivnega telesa. 

Ob osamosvojitvi Slovenije je bilo NSK v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve RS omogočeno izdati potni list Države NSK, ki po načinu in kakovosti izdelave ne odstopa od siceršnjih standardov. Doslej je za potne liste NSK zaprosilo okrog 14.000 prosilcev, ki so s tem postali državljani NSK Države v času. Med njimi so posamezniki, ki svojega novega državljanstva ne razumejo zgolj na deklarativni ravni, temveč v njem vidijo možnost komunikacije in sodelovanja. Na različnih koncih sveta so se začeli pojavljati samoiniciativne akcije in projekti. Postopno se je razvila komunikacija med državljani NSK, ki je prerasla v skupne akcije, projekte itd. Njihove dejavnosti lahko tukaj spremljate iz prve roke.

Poleg članov skupine Irwin in Zupeta scenarij za film podpisuje še Eda Čufer. Za fotografijo je poskrbel Thomas Vollmar, za montažo Urban Potočnik, za obdelavo zvoka Boštjan Kačičnik, glasbo pa podpisuje Dejan Knez. Skupino Irwin, ki je nastala leta 1983 in je hkrati soustanoviteljica umetniškega kolektiva NSK, sestavlja pet članov: Dušan Mandič, Miran Mohar, Andrej Savski, Roman Uranjek in Borut Vogelnik. Vrsta projektov skupine je dejavno in konkretno posegla v družbena in zgodovinska dogajanja v času - Kapital, NSK Ambasada Moskva, Transnacionala, East Art Map.

Zupe je diplomiral iz filmske in televizijske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Med drugimi je režiral film Glasba je časovna umetnost, LP film Pankrti - Dolgcajt. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.