, 18:15  |  Politika

Hilda na hladnem, odgovornost ostaja

Najbolj iskana slovenska ubežnica znova v priporu

Policisti so novico o prijetju Tovšakove sporočili ob 6.26 preko družbenega omrežja Twitter. Po besedah ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta se je predala okoli 3. ure v neposredni bližini svojega doma v Mislinji. Nekdanja prva dama velenjskega gradbinca Vegrad Hilda Tovšak, ki je bila od sobote najbolj iskana slovenska ubežnica, je zdaj znova v priporu. Ponoči se je namreč sama predala policistom, saj je ocenila, da je tako bolje. Od 4.30 je znova v priporu v celjskem zaporu.

Virant in generalni direktor policije Stanislav Veniger sta na novinarski konferenci povedala, da je Tovšakova stopila v stik z Nacionalnim preiskovalnim uradom prek svojega zagovornika Borisa Kandutija. Po Virantovih besedah je Kanduti poklical preiskovalca NPU Roberta Slodeja, ki je tudi vodil iskalno akcijo. Tovšakova se je pred predajo skrivala v hiši, v kateri nihče ne živi, hiša pa je od doma Tovšakove oddaljena okoli dva kilometra, pa je poudaril Veniger. A zaenkrat še ni jasno, ali se je Tovšakova vseskozi skrivala v tej hiši in kdo ji je morebiti pomagal pri tem.

Po poročanju spletnega Večera naj bi bila Tovšakova v času, ko je bila pogrešana, nastanjena pri svojem bratu Miroslavu Času v Stražah pri Mislinji, kar ni daleč od njenega doma, tik ob glavni cesti Slovenj Gradec-Mislinja. Njena nečakinja Alenka Čas je za Večer potrdila le, da se je Tovšakova sama predala policiji, ne pa tudi, da bi bila nastanjena pri njih. Več naj bi bila za medije pripravljena povedati v prihodnjih dneh, medtem pa se je družina zavezala k molčečnosti. Kanduti je pojasnil, da je Tovšakova ocenila, da je bolje, če se sama preda policiji. Kanduti je osebno spremljal izročitev Tovšakove, ravnanje policije ob sami izročitvi pa je ocenil kot korektno.

Dejal je tudi, da bo Tovšakova v priporu v Celju predvidoma do začetka prestajanja zaporne kazni v zadevi Čista lopata, v kateri je bila obsojena na 14 mesecev zaporne kazni. Okrožno sodišče v Ljubljani je namreč ta teden izdalo poziv na prestajanje zaporne kazni. Kje in kdaj bo začela prestajati zaporno kazen, sicer še ni znano. Policisti so sicer v minulih dneh preverjali najrazličnejše informacije o tem, kje naj bi Tovšakova bila, ljudje so sporočali, da naj bi jo videli v Portorožu, pa na letališču v Zagrebu, mediji pa so poročali, da bi lahko odšla tudi v Ameriko ali Kenijo k sorodnikom. V četrtek so vendarle postajale vse glasnejše govorice, da se verjetno še vedno nahaja v Sloveniji.

Po Venigerjevih besedah so v okviru akcije iskanja Tovšakove na Generalni policijski upravi oblikovali posebno skupino, ki jo je vodil Slodej. Tudi s pomočjo občanov je policija vzpostavila mrežo informatorjev, vseskozi pa je bila tudi v navezi s tujimi varnostnimi organi. Vsak dan naj bi jo tako iskalo vsaj 60 policistov in kriminalistov. Glede kazenskih ovadb zoper tiste, ki so morebiti pomagali Tovšakovi pri skrivanju, Veniger ni dal konkretnega odgovora. Po njegovih besedah velja počakati na podrobnejšo analizo celotnega primera. Pri tem je, tako Veniger, pomembno, kje vse se je skrivala Tovšakova.

Na prijetje Tovšakove prihajajo tudi prvi odzivi. Virant meni, da je to zacelilo rano, ki jo je primer zadal pravičnosti in pravni državi, vendarle pa ostaja brazgotina. Slovenska policija je po njegovem mnenju s tem sanirala napako, ki jo je naredilo pravosodje. Tudi minister za pravosodje Senko Pličanič je zadovoljen z učinkovitostjo slovenske policije, ki je na tem primeru intenzivno delala. A vse to po njegovem mnenju ne spremeni dejstva, da je treba zadevi priti do dna, "ugotoviti, kje se je zgodila napaka in sankcionirati odgovorne".

Zaradi prijetja Tovšakove, tako Virant, lahko "bolj umirjeno počakamo na poročili sodstva in tožilstva". Ali je tožilstvo storilo vse, da Tovšakova ostane pod nadzorom, je po Virantovih besedah ključno vprašanje, ki je povezano s tem primerom. Virant je dejal, da je zgodba o Tovšakovi dobra priložnost za temeljit razmislek o spremembah, ki so nujne v pravosodju. Opozoril je, da bo "ljudem počil film", če bodo še naprej priča neučinkovitosti pravosodja. Po njegovih besedah bi se moralo pravosodje v večji meri zavedati, da je v službi ljudi. Glede morebitne odgovornosti generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, pa je Virant dejal, da bo moral Fišer resno razmisliti o odstopu, če znotraj tožilstva ne bodo našli odgovornega za napako, ki je bila, tako minister, zagotovo storjena.

V povezavi s primerom Tovšakove je Virant tudi opozoril na potrebo po spremembi procesne zakonodaje, ki bi dala policiji ustrezno "orodje" pri boju zoper kriminal. Po ministrovih besedah je zbirokratizirana kazenska procedura velika ovira pri učinkovitosti organov pregona. Po Venigerjevih besedah je policija v akciji iskanja Tovšakove storila vse, kar je bilo v njeni moči. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.