, 09:05  |  Svet

Pobijanje se bo nadaljevalo

Republikanci kritični do Obamove strategije v vojni proti terorizmu

Republikanci so v nedeljo nadaljevali s kritikami strategije predsednika ZDA Baracka Obame v vojni proti terorizmu, ki jo je predstavil v govoru v četrtek. Splošna kritika republikancev je, da Obama izkazuje šibkost in nemoč. Obama je v četrtek med drugim dejal, da samo z orožjem terorizma ne bo mogoče premagati. Čeprav se bodo napadi na voditelje terorističnih mrež nadaljevali, je priznal, da terorizma nikoli ne bo mogoče do konca izkoreniniti.

Obenem je napovedal nadaljevanje pobijanja osumljencev z brezpilotnimi letali in prizadevanj za zaprtje taborišča Guantanamo. Senator iz Južne Karoline Lindsey Graham je za televizijo Fox povedal, da Obama svetu kaže svojo nemoč v času, ko bi moral pokazati odločnost. Obama je za umik z bojišča v času, ko Iran ogroža Izrael in se nadaljuje državljanska vojna v Siriji, je dejal. Senator iz Oklahome Tom Coburn pa je za televizijo CBS povedal, da grožnje v svetu vsak dan rastejo, in zanikanje tega je nevarno za ves svet.

Obamo sta v nedeljo vzela v bran demokratska senatorja iz Illinoisa Dick Durbin in iz New Yorka Charles Schumer. Durbin je za televizijo Fox povedal, da Američani ne morejo stalno živeti v stanju vojne, ker bi s tem ogrozili lastna načela in ideale. Schumer pa je za CBS dejal, da je Obama jasno povedal, da v vojni proti teroristom ZDA ne bodo popustile, vendar pa bodo uporabile tudi druge prijeme, ne le orožje. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.