, 10:30  |  Politika

Minister Gregor o velikih dosežkih

Virant za Delo: Vnos fiskalnega pravila je velik dosežek

Čeprav njegova stranka ni srečna ob nobenem dvigu davkov, saj zagovarja nizke davčne obremenitve, pa jim po Virantovih besedah realni pogled pove, da je dvig DDV nujno zlo.

Čeprav njegova stranka ni srečna ob nobenem dvigu davkov, saj zagovarja nizke davčne obremenitve, pa jim po Virantovih besedah realni pogled pove, da je dvig DDV nujno zlo.
© Borut Krajnc

Predsednik DL Gregor Virant dejstvo, da je premierka Alenka Bratušek prepričala poslance o koristnosti in pomembnosti vnosa fiskalnega pravila v ustavo, označuje za velik dosežek. Ob tem je v pogovoru za Delo spomnil, da njegova stranka vnos že ves čas zagovarja, saj je srednjeročno uravnotežen proračun pomembna družbena vrednota. Kot je ocenil, se je premik v tej smeri znotraj PS zgodil tudi zaradi drugačne perspektive. Dokler je bila Bratuškova s svojo stranko v opoziciji, je imela en pogled, zdaj, ko je v vladi in je prevzela odgovornost za vodenje države, ima nekoliko drugačnega, je prepričan predsednik DL ter minister za notranje zadeve in javno upravo Virant.

Virant je še dejal, da bo za tisto, kar nas čaka zdaj, zelo pomemben izvedbeni zakon, ki bo sledil vpisu v ustavo. V njem bo definiran pojem srednjeročnosti in določena korelacija med gospodarsko rastjo in dovoljenim proračunskim primanjkljajem oz. zapovedanim presežkom, pri tem pa ni izključil, da bo v ustavo vpisana letnica v izvedbenem zakonu nekoliko podaljšana. Ob tem je predsednik DL dodal, da je njegova stranka ves čas podpirala tudi ustavne spremembe instituta referenduma, ki jih ne ocenjuje kot ukinitev referenduma, ampak kot korak k bolj resni uporabi tega instituta.

Na vprašanje o tem, kje so v napovedanem rebalansu proračuna še rezerve, notranji minister odgovarja, da je dogovor s sindikati razumen kompromis, ki v prihodnjem letu vladi omogoča dosego fiskalnega cilja, to je, da izpeljemo proračun v okviru načrtovanega na plačnih postavkah, a priznava, da bodo letos imeli težave. "Veliko bo treba postrgati pri materialnih stroških in na žalost tudi pri investicijah. Bo pa naslednje leto lažje," je zagotovil Virant in dodal, da se bo v javnem sektorju varčevalo povsod. Plače se s 1. junijem znižujejo, še najbolj funkcionarjem. Stiskati bo treba pri javnih naročilih, pri materialnih stroških, prevetriti subvencije in jih dodeljevati samo tam, kjer so učinkovite. Vsak minister bo po njegovem moral intenzivno iskati prihranke v svojem resorju.

Čeprav njegova stranka ni srečna ob nobenem dvigu davkov, saj zagovarja nizke davčne obremenitve, pa jim po Virantovih besedah realni pogled pove, da je dvig DDV nujno zlo. Ob tem pa se bo po njegovem potrebno potruditi tudi za učinkovitejše pobiranje davkov. Virant se je v pogovoru za Delo dotaknil tudi prijetja Hilde Tovšak, ki je zanj sicer odlična novica, a brazgotina ostaja, zato bo treba ugotoviti odgovornost v pravosodnem sistemu, kjer je očitno nastala napaka. Čeprav se je Tovšakova predala sama, še vedno meni, da si policisti zaslužijo čestitke za profesionalnost. Predsedniku DL je sicer hudo za odhod Janeza Šušteršiča iz stranke, saj je bil del ekipe, s katero so oktobra 2011 začeli zgodbo, a si je po drugi oddahnil, saj je zadnje čase deloval iracionalno in delil stranko. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.