, 11:40  |  Svet

»Korak naprej v dialogu pod pokroviteljstvom EU«

Srbska vlada sprejela načrt uresničevanja sporazuma s Kosovom

Srbska vlada je v nedeljo zvečer sprejela načrt uresničevanja sporazuma o normalizaciji odnosov s Prištino, ki sta ga Srbija in Kosovo sklenila pod pokroviteljstvom Bruslja. O odločitvi srbske vlade je srbski premier Ivica Dačić že obvestil visoko zunanjepolitično predstavnico EU Catherine Ashton. Kot so danes po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug še sporočili iz srbske vlade, so načrt uresničevanja sporazuma o načelih, ki regulirajo normalizacijo odnosov, sprejeli kot "dokument, ki ne prejudicira statusa Kosova". Hkrati srbska vlada ni sprejela odstopa vodje urada za Kosovo Aleksandra Vulina, ki je nameraval odstopiti, ker sporazum ni zadovoljil zahtev in pričakovanj kosovskih Srbov.

Srbija in Kosovo sta 19. aprila v Bruslju parafirala sporazum o normalizaciji odnosov, srbska skupščina pa ga je z večino glasov potrdila sedem dni kasneje. Normalizacija odnosom med Beogradom in Prištino je pogoj za nadaljnje približevanje EU - Srbija naj bi dobila datum za začetek pogajanj o članstvu v EU, Kosovo pa sporazum o stabilizaciji in pridruževanju. Ashtonova je v današnjem sporočilu za javnost zapisala, da "pozdravlja odločitev obeh strani o sprejetju načrta za uresničevanje sporazuma, ki udejanja aprilski dogovor". Dodala je, da bo osebno zavzemanje premierov Srbije in Kosova, Dačića in Hashima Thacija, še naprej bistveno za uresničitev sporazuma.

"Načrt za uresničevanje sporazuma je namenjen reševanju težav na terenu ter zagotavljanju hitrega napredka tako za Srbijo kot Kosovo na poti v EU. Prestavlja korak naprej v dialogu pod pokroviteljstvom EU in ne prejuducira stališča obeh strani glede Kosova," je še zapisano v sporočilu za javnost. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.