, 17:30  |  Politika

24 mesecev zapora za Janšo

Tožilstvo za Janšo predlaga 24 mesecev zapora, za Črnkoviča in Krkoviča pa po 22 mesecev

Janezu Janši se predlagana kazen zdi popoln absurd.

Janezu Janši se predlagana kazen zdi popoln absurd.
© Borut Peterlin

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je na sojenju v zadevi Patria danes za predsednika SDS in nekdanjega predsednika vlade Janeza Janšo predlagal 24 mesecev zapora. Za prvega moža Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča pa po 22 mesecev zapora. Tožilstvo predlaga za vsakega še po 37.000 evrov stranske denarne kazni. Tožilec je sicer kot olajševalno okoliščino za vse tri omenil njihovo predhodno nekaznovanost. Vendar je izpostavil, da sta Janša in Krkovič v času domnevne storitve kaznivega dejanja opravljala dve izmed najbolj pomembnejših funkcij v državi, predvsem Janša, ki je bil predsednik vlade, Krkovič pa je sodil v vojaški vrh države. "Ti dve funkciji sta bili izrabljeni za korupcijske delikte," je dejal tožilec.

Janši in Krkoviču je priznal njune državotvorne dosežke, a kot pravi, oteževalne okoliščine prevladajo nad olajševalnimi. Vsi trije so namreč svoj položaj, ki so si ga pridobili kot osamosvojitelji, politiki ali gospodarstveniki, izkoristili za nečastna dejanja, je nadaljeval Ferlinc. Janša je v izjavi ob robu sojenja ponovil, da niti en očitek iz obtožnega predloga v zvezi z njim "ni zdržal", tožilstvo pa da ni ponudilo niti enega dokaza. Ferlinc se mu je v pojasnilu predlagane kazni zdel političen, "približno tako kot vojaški tožilec pred 25 leti". Osebno žaljiv pa da je bil še bolj kot vojaški tožilec, je dejal Janša. Predlagana kazen se mu zdi popoln absurd.  Še bolj pa se mu zdi absurdno, da tožilec govori, kako naj bi ta postopek "bil zgled boja proti korupciji, tožilstvo pa v zadnjih 20 letih ni vložilo niti ene obtožnice zoper tiste, ki so izropali slovenski bančni sistem v 90. letih, niti zoper tiste, ki so Slovenijo potisnili na rob mednarodne finančne pomoči".

Tožilec pa pravi, da so v postopku delovali povsem samostojno. Kot je dejal v zaključnih besedah, se je tožilstvo že od samega začetka postopka srečevalo s pritiski ter "enostranskim vrednotenjem dokazov zunaj sodne dvorane". Po njegovem mnenju je bil cilj - korupcija - določen že na samem začetku, o denarju pa se ni govorilo le na špekulativni ravni, temveč je bil dejansko nakazan. Šlo je za 30-odstotno predplačilo provizije v višini 2,3 milijona evrov, ki je bil z računa podjetja posrednika Patrie Hansa Wolfganga Riedla nakazan na osebni račun Walterja Wolfa, pravi tožilstvo. Da denar ni potoval naprej, ni zasluga obtoženih, temveč avstrijskega bančnega uslužbenca, ki je pri nakazilu posumil na nepravilnosti, zadeva pa se je začela odvijati v smeri kazenskega postopka, je dodal Ferlinc.

Tožilec ocenjuje, da je bila Riedlova vloga manjša, kot jo je prikazovala obramba, predvsem pa je bil zadolžen, da prek Wolfa in nato Zagožna "spravi denar do vodeče stranke". Da je Patria dala pisno obljubo predplačila provizije ni dvoma, Janša in Zagožen pa sta obljubo sprejela, meni tožilstvo. Tukaj je omenil tudi šablono, najdeno na Črnkovičevem računalniku, ki je nastala le nekaj dni po sestanku 1. septembra 2005 in na katerem naj bi se "daleč pred razpisom" dogovorili, da bo Rotis lokalni partner Patrie. V šabloni je zapisana razdelitev denarja, omenja pa se tudi vojaško opremo ter formulo "TK+IC+JZ", kar po mnenju tožilstva kaže na namen razdelitve provizije, ne pa na zapiske v povezavi s projektom biomase, kakor trdi Črnkovič. Ferlinc je dodal tudi, da se je Patria več kot dve leti ukvarjala z Zagožnom "in to ne kar tako", saj je bil ta zanjo zelo pomemben, ker naj bi predstavljal vezni člen do Janše in stranke SDS.

Ne glede na sodbo pa bodo poraženci vsi, je še dodal tožilec. Če bo sodba obsodilna, bo močno načela ugled državnih institucij, oprostilna pa bi po Ferlinčevih besedah pomenila, da nismo sposobni sankcionirati korupcije. Sojenja traja od septembra 2011. Poleg Janše, Krkoviča in Črnkoviča sta obtožena tudi Jože Zagožen in Walter Wolf, a sta izločena iz postopka, Zagožen zaradi bolezni, Wolf pa je odšel v Kanado. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov patria. Vseh pet očitke zanika.

Obtožba zoper predsednika SDS in nekdanjega premiera Janeza Janšo je v celoti nedokazana, je v zaključnem govoru na sojenju v zadevi Patria poudaril Janšev odvetnik Franci Matoz. Dokazov za to, da bi prejel obljubo podkupnine, po besedah odvetnika nikoli ni bilo in jih nikoli ne bo. Kdor Janšo pozna, ve, da tega ne bi nikoli storil, je dejal Matoz. Odvetnik Matoz je med drugim izpostavil, da Janša na osebe na obrambnem ministrstvu, ki so odločale o nakupu oklepnikov, ni imel nikakršnega vpliva. Odločanje je bilo z nastopom njegove vlade namreč v celoti preneseno na obrambno ministrstvo. Tudi sicer pa iz obtožnega akta sploh ne izhaja, da bi Janša imel vpliv na tiste, ki so o projektu odločali.

Tožilstvo po oceni Matoza v dokaznem postopku ni navedlo niti enega dokaza o tem, kje, kdaj in na kakšen način naj bi Janša sprejel obljubo nagrade. Ker mu je tožilstvo očitalo, da je to storil na neznanem kraju, ob neznanem času in na neznan komunikacijski način, je bila Janši v tem pogledu onemogočena pravica do obrambe, saj ni imel možnosti pojasniti, kje je bil na določen dan oziroma ob določeni uri, je povedal odvetnik. Bi pa to tožilstvo lahko preverilo, vendar pa očitno ni čutilo te potrebe, je prepričan Matoz. Janša je bil kot predsednik vlade namreč ves čas varovana oseba, zabeležen je bil vsak njegov korak in tožilstvo bi se zlahka pozanimalo, kje se je ob določenem času nahajal, je poudaril odvetnik.

Matoz je v svojem zaključnem govoru sicer tudi povzel zagovor Janše, ki je vsakršno krivdo zanikal, pa tudi izjave prič, ki so v dokaznem postopku po besedah odvetnika ta zagovor zgolj potrjevali. Tako je spomnil, da je Janša zatrdil, da z akterji v zadevi Patria ni bil ne v posrednem ne v neposrednem stiku in da zato tudi ni mogel sprejeti obljube nagrade. Odvetnik se je dotaknil tudi elektronskih sporočil, ki naj bi dokazovala obtožbe zoper Janšo. Kot je pojasnil Matoz, so si lobisti, zlasti Hans Wolfgang Riedl, s pisanjem zavajajočih sporočil zgolj dvigovali ceno pri Patrii. Riedl si je po besedah Matoza celo izmislil "Agenta 007", s čimer si je še dodatno skušal dvigniti ceno pred zastopnikom Patrie za Slovenijo Reijem Niittynenom. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.