, 18:00  |  Svet

30.000 pritožb za evropskega varuha človekovih pravic

Evropski ombudsman v desetih letih obravnaval več kot 30.000 pritožb

Evropski varuh človekovih pravic Nikiforos Diamanduros je danes objavil zadnje letno poročilo pred upokojitvijo 1. oktobra. V desetih letih delovanja, od leta 2002 do 2012, je obravnaval več kot 30.000 pritožb in sprožil skoraj 3500 preiskav. Samo lani je prejel več kot 2400 pritožb in začel rekordno število preiskav, kar 465. Diamanduros je na predstavitvi poročila v Bruslju ocenil, da je v zadnjih desetih letih administracija EU postala veliko bolj transparentna in prijazna do državljanov. Kot upa, je k "znatnemu napredku administrativne kulture evropskih javnih služb prispevalo neodvisno in nepristransko delo ombudsmana".

Največ pritožb je ombudsman vsako leto prejel iz Nemčije, sledila pa ji je Španija. Ta trend se je leta 2011 obrnil in na prvo mesto se je zavihtela Španija in tam ostala tudi lani. Sledile so ji Nemčija, Poljska in Belgija. Sorazmerno s številom prebivalcev je sicer največ pritožb lani prišlo iz Luksemburga, Cipra, Malte, Belgije in Slovenije, so sporočili iz Bruslja. Evropski varuh človekovih pravic je lani na podlagi pritožb sprožil rekordno število preiskav domnevnih nepravilnosti pri dejavnostih administracije EU. Dobra petina jih je zadevala pomanjkanje preglednosti, vključno z zavrnitvijo predložitve dokumentov ali informacij. Ostali primeri so zadevali težave v zvezi z izvajanjem pogodb ali javnih razpisov za zbiranje ponudb EU, navzkrižjem interesov, nepoštenostjo, zamudami in diskriminacijo.

Večina preiskav je temeljila na pritožbah iz Belgije, Italije, Nemčije in Španije. Glede na število prebivalcev pa je na prvem mestu glede sproženih preiskav Luksemburg, sledijo mu Belgija, Slovenija in Irska, izhaja iz poročila za lansko leto. V več kot polovici primerov so preiskave zadevale delovanje Evropske komisije, 17 odstotkov Evropski urad za izbor osebja (Epso), 13 odstotkov agencije EU, pet odstotkov pa delovanje Evropskega parlamenta. V 80 primerih so se institucije strinjale s predlogom sporazumne rešitve ali pa so rešile zadevo. Varuh človekovih pravic je odkril nepravilnosti v 56 primerih in predložil kritične pripombe v 47 primerih, so sporočili iz Bruslja. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.