|  Kultura

7. festival Svetlobna gverila

© svetlobnagverila.net

Z odprtjem svetlobnih instalacij v Galeriji Vžigalica in na drugih bližnjih lokacijah se bo nocoj ob 21.30 začel 7. festival Svetlobna gverila. Osrednja tema letošnje izdaje bo Svetlikanje, festival pa bo zaobjel tako sodobno tehniko kot izumirajoče svetlobne pojave.

Slovenski in tuji ustvarjalci ter študentje bodo v sklopu Svetlobne gverile predstavili dela, ki so jih zasnovali na raziskovanju svetlobnega medija v razmerju do (javnega) prostora in obiskovalca oziroma mimoidočega. Svetlobna gverila tako tudi letos nagovarja k razmisleku o vlogi svetlobe, umetnika in umetnosti v javnem prostoru in vsakdanu, razmerju med zasebnim in javnim ter spodbuja k odpiranju prostorov za umetnost in domišljijo slehernika, so zapisali v Galeriji Vžigalica.

Ambient Galerije Vžigalica bodo soustvarjale tri postavitve: "Gespinst" Kurta Laurenza Theinerta, novo delo iz cikla Carta Incognita Hama Čavrka ter serija video instalacij Delci sveta v urbanem prostoru videasta Bertranda Gadenneja. Dela slednjega bodo na ogled tudi v prostorih Instituta IRIU in na vratarnici na Metelkovi.

Akcija se bo po odprtju v Galeriji Vžigalica in okupaciji okolice nadaljevala na drugi strani Ljubljanice, v Škucu, sklenila pa na Metelkovi, kjer se v Poletni muzejski noči pridružujejo aktivnemu praznovanju 90. obletnice delovanja Slovenskega etnografskega muzeja.

Instalacije bodo do 29. junija med drugim na ogled na Križevniški cerkvi, Trgu francoske revolucije, vrtu Festivala Ljubljana, v Gledališču Glej in na Ribjem trgu.

Festival so letos že uvedle svetlobne instalacije Tima Etchellsa in Matthieuja Tercieuxa v sklopu festivala Exodos ter Strašilo Marka A. Kovačiča in Braneta Ždrala ob Koseškem bajerju. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.