|  Kultura

Prvi Festival fotografije in človekovih pravic

Sarah Elliot (lanskoletna zmagovalka natečaja)

Sarah Elliot (lanskoletna zmagovalka natečaja)
© ekvilib.org

V Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) se bo danes začel prvi Festival fotografije in človekovih pravic, s katerim želijo organizatorji spodbuditi družbeno odgovorno uporabo fotografije kot orodja za zaščito in promocijo človekovih pravic ter za izražanje kritičnega pogleda na globalno-lokalna družbena dogajanja.

V SEM bo festival, ki ga v sodelovanju s SPP Zavodom za promocijo fotografije in KUD France Prešeren pripravlja Ekvilib Inštitut, odprlo predavanje direktorja fotografije za Afriko pri tiskovni agenciji AP Jeroma Delayja. Po predavanju bodo na ploščadi pred muzejem pripravili projekcijo multimedij in fotozgodb.

Festival bo do 1. junija ponudil še nekaj fotografski razstav, med drugim bodo v četrtek odprli razstavo Klaudie Poropat Asistenca je naša eksistenca v SEM in razstavo Sarah Elliot Ženske revolucije v KUD France Prešeren. Elliotova bo pred odprtjem spregovorila na temo Ženske v ospredju revolucije.

V ZRC SAZU bodo v petek spregovorili še o izzivih, priložnostih in možnostih dokumentarne in novinarske fotografije v Sloveniji ter razglasili zmagovalce natečaja Slovenija: Skozi objektiv človekovih pravic.

Zadnji dan se bo festival ponovno selil v KUD France Prešeren, kjer bo potekala delavnica, naslovljena Pravice ali prav(lj)ice? Uvod v ekonomske, socialne in kulturne pravice. Sledila bosta predavanje Ivone Truskan o ekonomskih, socialnih in kulturnih pravicah ter pogovor z žiranti natečaja Fotografija in človekove pravice - Delayjem, Truskanovo, Elliotovo in Natašo Kuzmič z Urada varuha človekovih pravic. Pogovor bo povezovala Anita Ramšak z Ekvilib Inštituta.

Prvi Festival fotografije in človekovih pravic bo zaokrožila razglasitev zmagovalcev in odprtje razstave zmagovalnih fotografij natečaja Globalni svet: Skozi objektiv človekovih pravic. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.