Vlado Miheljak

Vlado Miheljak

 |  Mladina 22  |  Dva leva

Reševanja stotnika Janeza

(Od procesa proti četverici do procesa v aferi Patrija)

Uvedba fiskalnega pravila z letom 2015 ni mogoča oziroma pomeni, da moramo takoj za 30 odstotkov zmanjšati plače, pokojnine, socialne transferje. In na to ne pristajamo.
— Alenka Bratušek je napovedala črne scenarije po vpisu zlatega pravila v ustavo (26. 4. 2013)

In ne, ne bo 30-odstotnih posegov v pokojnine, plače in socialne transferje. Še enkrat poudarjam, Slovenija bo ostala solidarna in socialna država. To piše tudi v ustavi in te določbe se ne da kar tako kršiti.
— Predsednica vlade odločno zavrača črne scenarije Alenke Bratušek (24. 5. 2013)

Ko je oktobra 2011 bila potrjena sicer nekaj tednov trajajoča špekulacija, da bo Janković nastopil na volitvah, sem zapisal, da bo nastop Jankovićeve PS morda rešitev za prihajajoče volitve, ne pa tudi za levico. Ne zato, ker bi onkraj PS bila v tistem času neka boljša, bolj avtentična levica, ampak ker je od vsega začetka bilo jasno, da bo ta stranka “iz vseh vetrov”; v veliki meri sestavljena iz ljudi z dobrim občutkom, kdaj je treba skočiti z vlaka, ki drvi v prepad in skočiti na drugega, bolj perspektivnega. Tako so se na skupni listi znašli kandidati in kandidatke prebegli iz SD, Zares, LDS, celo iz ultranacionalistične desnice. In predvsem je bilo hitro jasno, da bo to stranka brez koncepta, zato brez doslednosti. Kar se je hitro po odličnem volilnem izidu tudi potrdilo. Namreč, še malo pred volitvami je samozavestni Janša, ki si je obetal kar 50+ , v pogovoru za Radio Ognjišče izrazil prepričanje, da bo tranzicijska levica skušala z Jankovićem ublažiti zgodovinski poraz. No, na volilni večer smo res bili priča zgodovinskemu porazu, a ne levice, pač pa favorizirane SDS, ki je pripravljala zabavo z ansamblom Victory. Po razglasitvi rezultatov so Janšo, čisto otrplega in brezizraznega, kot da bi ga hipnotizirala kobra, pritegnili v plesanje nekakšnega kola, ki je še najbolj spominjalo na hrastoveljski mrtvaški ples. Mrtvaški ples SDS!

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.