, 15:45  |  Družba

Nekaj kot epilog Čiste lopate

Sodba v zadevi Čista lopata vročena vsem obsojenim; sprejeta tudi odločitev glede alternativnih kazni

Ivan Zidar v konjunkturnih časih, ko je imel dobre zveze z božjimi namestniki na Zemlji.

Ivan Zidar v konjunkturnih časih, ko je imel dobre zveze z božjimi namestniki na Zemlji.
© Denis Sarkić

Okrožno sodišče v Ljubljani je sodbo v zadevi Čista lopata vročilo vsem sedmim obsojenim, prav tako pa so bili vsem izdani pozivi na prestajanje zaporne kazni. Danes je bilo tudi odločeno o vseh predlogih obsojenih za alternativno prestajanje zapornih kazni, vendar pa sodišče o tem javnosti ne more obvestiti, dokler z njo niso seznanjene stranke. Nekdanji prvi mož SCT Ivan Zidar, ki mu je ljubljansko višje sodišče dosojeno zaporno kazen znižalo na leto in dva meseca, je na sodišče podal predlog za nadomestitev kazni zapora z delom v splošno korist.

Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak, ki ji je bila prav tako dosojena zaporna kazen v višini 14 mesecev, je na sodišče naslovila prošnjo za izvršitev kazni zapora na način, da se namesto tega opravi delo v splošno korist. Tovšakova je sicer prejšnji teden že začela prestajati dosojeno kazen v zaporu na Igu. Dela v splošno korist namesto prestajanja 14-mesečne zaporne kazni si želi tudi nekdanji prvi mož Primorja Črnigoj. Tomaž Žibert, ki je bil na Kontroli zračnega prometa Slovenije odgovoren za prispele ponudbe na javnem razpisu in ga je sodišče obsodilo na dve leti in šest mesecev zapora, je predlagal, da se mu izrečena kazenska sankcija nadomesti z nadaljevanjem "dela pri poslovnem subjektu".

Za alternativno prestajanje zaporne kazni z delom v splošno korist sta zaprosila tudi Borut Farčnik in Srečko Gabrič, ki sta bila obsojena na deset mesecev zaporne kazni. Ivan Demšar, ki mu je sodišče prisodilo leto in dva meseca zaporne kazni, pa je poleg dela v družbeno korist predlagla še, da se ta izvede podrejeno s hišnim priporom. Višje sodišče v Ljubljani je marca sicer nekoliko spremenilo sodbo prvostopenjskega sodišča v zadevi Čista lopata in zaradi napake tožilstva pri definiranju očitanih kaznivih dejanj za tri mesece znižalo zaporne kazni za Zidarja, Črnigoja in Demšarja. Potrdilo pa je ostale sodbe prvostopenjskega sodišča.

Poročilo o službenem nadzoru nad delom Specializiranega državnega tožilstva glede Hilde Tovšak, ki ga je minister za pravosodje Senko Pličanič pričakoval danes, bo zaključeno v prvi polovici naslednjega tedna, so sporočili z vrhovnega državnega tožilstva. Takrat bo o izsledkih predvidoma obveščena tudi javnost, so dodali. Strokovni nadzor nad delom Specializiranega državnega tožilstva je odredil generalni državni tožilec Zvonko Fišer. Kot pravijo na tožilstvu, v okviru strokovnega nadzora pregledujejo in ocenjujejo zakonitost in pravočasnost dela, smotrnost uporabe procesnih pooblastil ter pravilnost strokovnih odločitev glede na uveljavljeno politiko pregona in izdana splošna navodila.

Ob tem se zavedajo, da je izpustitev Tovšakove "pretresla družbeni prostor". Tako poskušajo čim bolj natančno ugotoviti, kaj je šlo pri obravnavi tega kompleksnega primera narobe, da bi v prihodnje čim bolje preprečevali možnost takšnih procesnih zapletov. Na vrhovnem državnem tožilstvu še dodajajo, da želijo dejavno prispevati k sistemskim rešitvam, ki bi tožilcem omogočile čim bolj nemoteno opravljanje zahtevnega in odgovornega dela, pravosodnemu sistemu pa čim bolj nemoteno delovanje.

Javnost iz poročila sicer pričakuje predvsem odgovor na vprašanje, zakaj vodja Specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan, ki je vodil postopek proti Tovšakovi v primeru delavcev na gradbišču Termoelektrarne Šoštanj (Teš), ob prekvalifikaciji kaznivega dejanja ni vložil obtožnega akta in predlagal podaljšanja pripora za Tovšakovo, ampak ga je vložil šele potem, ko je sodišče Tovšakovi pripor že odpravilo. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.