Darja Kocbek

, 14:15  |  Ekonomija

Milijonski zaslužki za ameriške predsednike uprav

Da peščica bogatašev še vedno postaja vse bogatejša, večina pa vse revnejša, potrjujejo podatki o plačah menedžerjev v ZDA v letu 2012. Kot na spletni strani Care2 piše publicistka Judy Molland, je v ZDA plača vodilnih v podjetjih dosegla nov rekord. V letu 2011 so predsedniki uprav velikih podjetij v ZDA v povprečju dobili plačo v višini 9,6 milijona dolarjev in lani so ta rekord presegli, saj se je njihova povprečna plača povečala na 9,7 milijona dolarjev. Na vrhu seznama so predsedniki uprav na področju zdravstva in medijev, sledijo jim predsedniki uprav podjetij, ki opravljajo javne storitve.

Judy Molland piše, da v podjetjih visoke plače menedžerjev še vedno opravičujejo z argumentom, da tako privabijo najboljše talente. To je torej pojasnilo, zakaj je lani bila povprečna menedžerska plača 354-krat višja od povprečne delavske plače. Ta razlika se je povečala v zadnjih 30 letih, kajti leta 1980 je predsednik uprave zaslužil »le« 50-krat več od povprečnega delavca. Istočasno, kot so plače menedžerjev skočile v nebo, so delavske plače stagnirale.

Tako danes 1 odstotek najbolj premožnih Američanov kontrolira 43 odstotkov finančnega bogastva države, 400 najpremožnejših Američanov ima enako bogastvo, kot več kot 150 milijonov najbolj revnih Američanov.

Po podatkih organizacije OECD se socialne razlike večajo tudi v drugih državah. Po njenih podatkih so se v razvitih državah socialne razlike v obdobju med letoma 2007 in 2010 povečale bolj kot prej v 12 letih. Slovenija je po teh podatkih skupaj z Norveško, Islandijo in Dansko med državami, kjer se je ta razlika povečala najmanj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.