Igor Mekina

, 08:30  |  Ekonomija

Evropski odmik od varčevanja

Celo v Nemčiji so se krepijo kritiki varčevanja. Razlog? Kljub visoki zaposlenosti v nemškem gospodarstvu v primerjavi z ostalo Evropo, je nezaposlenost pričela naraščati tudi v Nemčiji

Slovenija in tudi druge države v EU, ki so se znašle na udaru varčevalnih ukrepov, so te dni dobile podaljšanje roka, v katerem morajo odpraviti svoja neravnovesja. To je velika novica tudi za Evropo; zdi se namreč, da je tudi Bruselj pričel popuščati pod plazom dokazov o tem, da politika zategovanja pasu in varčevanja sredi krize dolgoročno ne bo pripeljala nikamor, oziroma do še večje recesije. Kot piše EuroActiv, je svoja zadnja priporočila komisija podala v maniri odmika od varčevanja. Celo v Nemčiji, ki ima največ besede pri ekonomski politiki Bruslja, so pričeli uvajati določene fiskalne vzpodbude, vse več pa je tudi protestov. Že v petek so se zgodili prav pred sedežem Evropske centralne banke (ECB) v Frankfurtu, nadaljevali pa naj bi se tudi danes. 

Na vprašanje, zakaj je bilo potrebno čakati tako dolgo, daje odgovor graf, ki prikazuje naraščanje in padanje nemške oziroma povprečne evropske zaposlenosti. Medtem ko je doslej evropska raven nezaposlenosti stalno naraščala, je namreč nemška nezaposlenost sredi krize stalno padala. Toda po podatkih Bloomberga se je nezaposlenost v Nemčiji v zadnjem mesecu dvignila za 21.000 in se ustalila na 2, 96 milijona nezaposlenih. To je še zmeraj precej manj, kot je stopnja nezaposlenosti v drugih državah EU, toda po ocenah nemške zvezne agencije za delo nezaposlenost v Nemčiji počasi narašča že četrti mesec. To pa ni dobra popotnica za prihodnost. Nezaposlenih je tako 6,9 odstotka, kar je le malo več od najmanjše stopnje nezaposlenih v višini 6,8 odstotka. Ti podatki se seveda na prvi pogled zdijo izjemno dobri – toda iz nemške perspektive to ni videti tako, saj so bili doslej vsi ekonomski pokazatelji v Nemčiji v primerjavi s povprečnimi evropskimi več kot fantastični

Druga stran te gospodarske medalje v Nemčiji, ki se počasi spreminja, pa je še zmeraj prisotno zavračanje dejstva, da je pretirano varčevanje popolnoma zgrešena politika. In to prepričanje je še zmeraj zelo prisotno v najvišjih nemških finančnih krogih. Španski časnik Journal of Vocento je tako na primer prenesel oceno nemškega finančnega ministra Wolfganga Schäubla, ki je politiko in rezultate španskega predsednika vlade Rajoya ocenil kot 'impresivne' in dejal, da je »Španija v zadnjih letih pod vlado Mariana Rajoya dosegla izjemen uspeh« in naj bi danes, zahvaljujoč varčevalnim ukrepom, imela »močno gospodarstvo, zmanjšano ceno dela, bistveno več izvoza in je opravila dobro delo pri prestrukturiranju bančnega sektorja, tudi po oceni Trojke«. Na vprašanje, ali je s tem vse opravljeno, je Schäuble poudaril, da popolnoma zaupa svojemu kolegu, španskemu ministru za gospodarstvo in konkurenčnost. »Moja dolžnost je da dam nasvete mojemu kolegu in prijatelju Louisu de Guindusu, toda on ve bolje od mene, kaj je potrebno storiti.« Gre seveda za ocene, ki jih nemški finančniki zelo radi delijo vsem državam, ki se kot pijanec plota držijo njihovih navodil o potrebi po skrajnem varčevanju na vseh ravneh.

Toda po oceni neodvisnih analitikov si prav s takšno politiko Španija koplje globljo in globljo luknjo. Kljub visokim dvigom davkov v državi so namreč rezultati te 'nemške' politike v Španiji po podatkih časnika Libre Mercado izjemno porazni: dohodki so v povprečju padli za 5,3 odstotke, obseg zbranih davkov je upadel za 6,7 odstotka, obseg zbranega davka za dodano vrednost je upadel za 9,9 odstotka (in to kljub septembrskemu povečanju DDV-ja), stroški so narasli za 1,1 odstotek, zbrani davki so v primerjavi s prvim četrtletjem leta 2011 nižji za 58 odstotka, obseg neposrednih davkov pa se je zmanjšal za 35 odstotkov.

Komentator Mike Shedlock je glede na te podatke ocene nemškega zunanjega ministra Wolfgang Schäubla ocenil kot presenetljive ter se na koncu svojega komentarja ironično vprašal: »Le kaj kadi Schäuble?« Njegova ocena je, da so komentarji nemškega finančnega ministra priprava za volitve oziroma le propaganda v korist politike Angele Merkel, kajti če ne gre za to, je nemški finančni minister očitno »izgubil razum«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.