, 11:30  |  Politika

V ponedeljek miting pred sodiščem

Janša za sobotno prilogo Večera: Obsodilna sodba v primeru Patria ne bi nikoli zdržala

V primeru, da bi bila izrečena obsodila sodba, Janša napoveduje, da bo uporabil vsa pravna sredstva doma in v EU, da bi taka sodba bila razveljavljena.

V primeru, da bi bila izrečena obsodila sodba, Janša napoveduje, da bo uporabil vsa pravna sredstva doma in v EU, da bi taka sodba bila razveljavljena.
© Arhiv Mladine

Predsednik SDS Janez Janša je prepričan, da do obsodilne sodbe v primeru Patria ne bo prišlo in da taka sodba ne bi nikoli zdržala. V intervjuju za današnjo prilogo časnika Večer je tudi dejal, da bi po podatkih, s katerimi je razpolagala njegova vlada, za sanacijo 'bančne katastrofe' lahko šlo od štirih do pet milijard evrov. Nekdanji predsednik vlade je obveščen, da bo v ponedeljek pred sodno palačo v Ljubljani shod njemu v podporo, saj mu ljudje sporočajo, da bodo prišli. Vendar se tega shoda po njegovem ne da primerjati s t. i. ljudskimi vstajami, ker da je pri njih šlo za klasične politične zahteve po zamenjavi vlade. Shod pred sodiščem pa bo zaradi zelo konkretne zadeve zlorabe oblasti za politični obračun, je poudaril.

V primeru, da bi bila izrečena obsodila sodba, Janša napoveduje, da bo uporabil vsa pravna sredstva doma in v EU, da bi taka sodba bila razveljavljena. Predsednik SDS tudi meni, da predčasne volitve niso vprašanje, ampak so bile dejstvo v hipu, ko smo dobili rezultate predčasnih volitev. Janša sicer trenutno živi od pisanja, tekočega in ponatisov, kot pravi. To pomeni, da mora s svojim pisateljskim delom vsak mesec zaslužiti približno toliko, kot je prej dobival v obliki plače. Za zdaj gre, ni pa enostavno, je dodal.

Spregovoril je tudi o položaju in sanaciji bančnega sistema. Strinja se s tistimi, ki menijo, da bo za dokapitalizacijo bank potrebnih precej več kot 900 milijonov evrov, kot načrtuje vlada. Koliko sredstev bo potrebnih, sicer ni znal povedati, glede na podatke Banke Slovenije, ki jih je lani dobila njegova vlada, pa bi lahko šlo za štiri ali pet milijard evrov. "Resda predvsem, ne pa samo v državnih bankah," je dodal. V tej luči je pojasnil, da so ob koncu mandata njegove vlade dobili obisk iz Banke Slovenije s predlogom, "da bi vlada pripojila zasebno Faktor banko z vsemi njenimi izgubami državni Novi Kreditni banki Maribor, potem pa bi z davkoplačevalskim denarjem pokrili skupno luknjo". To so zavrnili, saj so menili, da naj ta banka, če ni sposobna preživeti na trgu, propade.

Janša je Banki Slovenije očital tudi vmešavanje v tržno gospodarstvo, kar da je ustavno sporno in v nasprotju z evropsko regulativo. Komercialne banke je namreč po njegovih besedah nagovarjala, katerim podjetjem naj podaljšajo zapadle kredite. "Tukaj bo treba izterjati ustrezno odgovornost," je menil. Kritičen je bil tudi do državnega reševanja Cimosa. "Vse te transakcije bodo razglašene za nedovoljeno državno pomoč, denar bo treba vrniti, Slovenija pa bo plačala visoke kazni," je posvaril. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.