, 18:00  |  Svet

Združeni proti trojki in diktatu mednarodnih finančnih institucij

Na protestih v Frankfurtu izgredi

Današnji protest je uperjen proti varčevalni politiki, načinu reševanja krize v državah evroobmočja in diktatu mednarodnih finančnih institucij.

Današnji protest je uperjen proti varčevalni politiki, načinu reševanja krize v državah evroobmočja in diktatu mednarodnih finančnih institucij.
© Reuters

V Frankfurtu danes poteka velik protest proti Evropski centralni banki (ECB) in kapitalizmu. Na shodu v središču mesta, ki ga organizira gibanje Blockupy, se je že pred 16. uro zbralo več tisoč ljudi. Že ob začetku protesta je prišlo do izgredov, zato so posredovali policisti. Udeleženci protestnega shoda se sicer nameravajo iz središča mesta podati proti Trgu Willyja Brandta v bližini sedeža ECB. Po podatkih policije se je ob pričetku shoda doslej zbralo okoli 7000 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Organizatorji sicer pričakujejo do 20.000 udeležencev. Protesti potekajo proti varčevalni politiki Evropske unije in sicer pod geslom ‘Združeni proti trojki’.

Že ob začetku protestov je prišlo do izgredov. Policija je obkolila več sto zamaskiranih aktivistov, ki jim je preprečila, da bi nadaljevali pot. Pri tem navaja številke od 200 do 400 zamaskiranih, organizatorji pa govorijo o tisoč protestnikih. Na policijo naj bi metali zažigalna telesa. Policija je zamaskirane protestnike pozvala, naj odložijo nedovoljene predmete, kot so ščiti in vrvi. V Frankfurtu je manjši protest proti varčevalnim ukrepom potekal že v petek, ko se je pred sedežem ECB zbralo okoli 1500 ljudi, podoben protest pa so pripravili tudi na frankfurtskem letališču. Lani je na podobnem protestu, ki ga je organiziral Blockupy, sodelovalo več kot 20.000 ljudi.

Današnji protest je uperjen proti varčevalni politiki, načinu reševanja krize v državah evroobmočja in diktatu mednarodnih finančnih institucij. ECB sicer danes praznuje 15. obletnico ustanovitve. Njena vloga se je v času od izbruha krize močno okrepila in postala je najpomembnejša evropska institucija za reševanje težav evrskih držav. Analitiki menijo, da svojo nalogo opravlja dobro, številni Evropejci pa se s tem ne strinjajo. Policija je okoli stolpnice Eurotower v središču nemške finančne prestolnice, v kateri ima sedež ECB, že pred dnevi postavila ograje. V središče Frankfurta je bilo nameščenih nekaj sto dodatnih policistov, razmere pa iz zraka nadzorujejo tudi helikopterji. Protesti ovirajo tudi delo številnih drugih bank, ki imajo prostore v središču Frankfurta, med drugim največje nemške Deutsche Bank. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.