, 11:55  |  Ekonomija

Moody's, ki tunka Slovenijo, zdaj snubi Črno goro

Moody's Črno goro opozarja na izzive majhnega gospodarstva in koristi vstopa v EU

Bonitetna ocena Črne gore, ki je trenutno pri Ba3, po navedbah bonitetne agencije Moody's odraža majhnost tamkajšnjega gospodarstva in odvisnost od tujih investicij, po drugi strani pa se državi s približevanjem EU obetajo gospodarske in institucionalne koristi. Obeti so stabilni, dodaja Moody's. Nizka ocena gospodarske moči Črne gore temelji na majhnosti gospodarstva, omejeni diverzifikaciji in pomanjkanju prihrankov, s katerimi bi lahko financirali vlaganja. Rast bruto domačega proizvoda (BDP) je leta 2012 padla na 0,5 odstotka, potem ko je leta 2011 znašala 2,5 odstotka.

Letošnja napoved je bolj optimistična, saj agencija Črni gori napoveduje 1,5-odstotno rast, kar pa je še vedno veliko manj od šest- do sedemodstotne rasti, ki jo je Črna gora beležila pred finančno krizo. Nizka gospodarska rast je lani povzročila nižji delež davčnih prihodkov v BDP, obenem pa se je vlada soočala z nepričakovanimi stroški. Tako se je proračunski presežek postopoma prevesil v primanjkljaj, javni dolg pa je narasel z 29 odstotkov BDP v letu 2008 na 51 odstotkov BDP v lanskem letu. Kljub temu pa je Moody's finančno moč Črne gore ocenil kot zmerno, saj je vlada že sprejela ukrepe za nadzor odhodkov. Kazalniki vzdržnosti ostajajo v območju, kot ga dosegajo podobne ocenjene države.

Institucionalno moč Črne gore je Moody's označil kot zmerno in izrazil pričakovanje, da bodo pretekli ukrepi za okrepitev sodne in upravne veje, ki jih je Črna gora izvedla kot pogoj za vstop v EU, pripomogli k povečanju blagovne menjave, investicij in s tem krepitvi gospodarske rasti. Kljub vsemu pa Moody's opozarja, da se pozitivni obeti lahko izjalovijo, če bo prišlo do preobrata v fiskalni in institucionalni konsolidaciji. Prav tako pa bodo pomembni vplivi tveganja bančnega sektorja na finančno stabilnost. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.