, 16:45  |  Politika

Sodba bo padla v sredo ob 11h

Konec glavne obravnave v zadevi Patria spremljali protesti - Sodba bo izrečena v sredo ob 11. uri

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc daje izjavo.

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc daje izjavo.
© Borut Krajnc

Pred stavbo Okrožnega sodišča v Ljubljani, v kateri se je zaključila glavna obravnava v zadevi Patria, se je v podporo Janezu Janši zbralo nekaj sto ljudi, ki so skandirali njegovo ime. Prišlo je tudi nekaj deset nasprotnikov Janše. Dogajanje pred sodno palačo, ki so ga spremljale okrepljene policijske enote, je minilo mirno, zbrani pa so se po dobri uri, okoli 16. ure, razšli. Janša je sodišče zapustil medtem ko so nekateri vzklikali njegovo ime, drugi pa, da mora v zapor. Udeleženci shoda, med katerimi je bilo tudi nekaj vidnih članov SDS, pa tudi pesnik Tone Kuntner, so z napisi sporočali: "Za resnico gre", "Janša s tabo smo nastali, s tabo gremo do konca" in pa "Brez dokazov, danes jaz, jutri ti, konec osebne svobode".

Hm, tole pa ni Urška ...

"Hm, tole pa ni Urška ..."
© Borut Krajnc

Nekdanji generalni sekretar Janševe vlade Božo Predalič je povedal, da se je shoda udeležil iz podobnih razlogov kot pred 25 leti, ko je bil na Roški protest v procesu JBTZ. "Zdi se mi nesprejemljivo, da se slovenske državljane obtožuje brez konkretnih dokazov," je dejal. Dolgoletna sodelavka Janeza Janše in pokojnega Jožeta Pučnika Vera Ban je pred sodišče prišla zato, ker meni, da sodišče ni dovolj objektivno. "Navsezadnje že ves čas poslušamo eno in isto; na neznanem kraju, ob neznanem času ..." Po njenem prepričanju bi bilo lahko tožilca pred vso slovensko javnostjo sram za izmišljotine, ki jih je izrekel proti Janši. Nasprotnik Janše, Vilko Brus iz Ajdovščine, pa je dejal, da so se pred sodiščem zbrali zato, ker želijo zagotoviti neodvisno in objektivno sojenje.

Ve se!

Ve se!
© Borut Krajnc

Skupina "Zgodovina se ponavlja... Ne dovolimo!", ki podpira Janšo, je shod napovedala že pred dnevi na družbenem omrežju Facebook, druga skupina "Janša mora v arest" pa tik pred današnjim narokom. Noben od obeh shodov po navedbah policije ni bil napovedan. Že ponoči so sicer neznanci na pročelje sodne palače v Ljubljani napisali grafit "JJ kriminalec - v zapor z njim", ki pa so ga že odstranili. V noči s sobote na nedeljo so neznanci popisali tudi pročelje stavbe na Roški in spominsko ploščo, ki so jo ob 25. obletnici afere JBTZ postavili v petek.

V zadnji vrstici manjka vejica.

V zadnji vrstici manjka vejica.
© Borut Krajnc

Na slednje se je odzvalo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), ki je ocenilo, da je šlo za "strahopetno mazaško akcijo". Kot so zapisali, "takšne stvari ponoči počenjajo fašisti nad spomeniki slovenskega narodnega odpora v zamejstvu, svoje čase pa je to nad podobnimi spomeniki na avstrijskem Koroškem počenjala SDV". "Zdi se, da so na delu ideološki nasledniki tistih, ki načrtno črnijo tiste točke v slovenski zgodovini, ki nas družijo," so zapisali. Dodali so še, da lahko nasprotniki na pročelje Roške "zlijejo hektolitre črnila in si izmislijo še takšne napise, njenega izročila in duha ne morejo prekriti".

Prepričevanje.

Prepričevanje.
© Marja Hrovatin

Janez Janša je v zaključnem govoru v zadevi Patria ponovno zavrnil očitke tožilstva in opozoril na kršitve zakonsko in ustavno zagotovljenih pravic. Poudaril pa je tudi, da je tožilstvo v zaključnem govoru uporabljalo formulacije, značilne za montirane procese po drugi svetovni vojni. Tudi Ivan Črnkovič je zatrdil, da je vselej delal pošteno. Potem ko so odvetniki obrambe podali svoje zaključne govore, so svoj pogled na afero predstavili še obtoženi. Med temi je prvi nastopil predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša, ki je ponovno zatrdil, da z nikomer od omenjenih v obtožnem predlogu ni govoril, niti ni bil z njimi v posrednem stiku. Zato po njegovih besedah tudi ni mogel sprejeti obljube nagrade. Spomnil je, da je bilo na predlog tožilstva zaslišanih ogromno prič, ki pa so mu le pritrdile.

Proces dvajsetletja.

Proces dvajsetletja.
© Borut Krajnc

Izpostavil je, da bi obtožni predlog po zakonu moral vsebovati opis kaznivega dejanja, iz katerega bi morali izhajati čas, kraj in znaki kaznivega dejanja. Kot je opozoril, pa v obtožnem predlogu ni ničesar od tega. Državno tožilstvo je Janši, kot je dejal, z opisom kaznivega dejanja, kot ga je podalo, odvzelo elementarno možnost obrambe, saj ni mogel uveljaviti alibija. Prav tako mu je, je prepričan predsednik SDS, kršilo zakonsko in ustavno zagotovljene pravice ter kršilo evropsko konvencijo o človekovih pravicah in Listino EU o temeljnih pravicah. Janša je med drugim poudaril, da iz principa ni nikoli sprejemal predstavnikov podjetij, ki so sodelovala na javnih razpisih. Ob tem pa je opozoril, da se je tožilstvo v zaključni besedi poslužilo formulacije, značilne za montirane sodne procese po drugi svetovni vojni. Dejalo je namreč, da se Janša zato ni sestajal s predstavniki finske Patrie, da bi onemogočil, da bi tožilstvo dobilo obremenilne dokaze proti njemu. Takšno razlago Janša zavrača.

Mi smo Janševi, Janša je naš.

Mi smo Janševi, Janša je naš.
© Marja Hrovatin

Resnica o Patrii je po njegovih besedah drugje in je povezana z nekdanjo vlado premiera Antona Ropa oz. s prodajo Sistemske tehnike podjetju Viator & Vektor Zdenka Pavčka ter s poznejšim pismom o nameri med obrambnim ministrstvom in Sistemsko tehniko. V tem primeru je po oceni Janše šlo za "dokazano utemeljen sum velike korupcije". Janša je prepričan, da sodišče takšnemu obtožnemu predlogu ne more slediti, saj bi v nasprotnem primeru šli v čas popolnoma izmišljenih sodnih konstruktov. Janša sam, njegova družina in stranka, ne nazadnje pa tudi država, pa so v preteklih letih zaradi procesa po njegovi oceni utrpeli veliko škodo.

Prihajanje in odhajanje.

Prihajanje in odhajanje.
© Marja Hrovatin

Direktor Rotisa Ivan Črnkovič pa je v svoji zaključni besedi med drugim zatrdil, da je vedno delal pošteno in je bil vedno proti podkupovanju. Če bi bila Slovenija zdrava in poštena država, se sodbe ne bi bal, tudi sicer verjame v oprostilno sodbo. Kljub temu pa opozarja na moč politike in se sodbe nekoliko boji. Poudaril je, da so bila vsa dogovarjanja, iz katerih tožilstvo razbira obtožbe, namenjena pridobivanju zastopstva. Če bi slutil, da Patria snuje kakršno koli podkupovanje, se posla nikoli ne bi lotil, je poudaril.

Mazaška akcija.

Mazaška akcija.
© Borut Krajnc

Tožilstvo po njegovi oceni za obtožbe ni ponudilo nikakršnega dokaza. "Bil sem dokazljivo proti podkupovanju in ne morem razumeti, da je nekdo tako slep in noče tega dejstva dojeti," je poudaril. Podobno kot Janša je tudi Črnkovič spomnil na politično dimenzijo afere oz. na maščevanje zaradi dejstva, da kljub pismu o nameri posla ni dobila Sistemska tehnika. Nazadnje je svojo zaključno besedo podal še brigadir Tone Krkovič. Sodnica Barbara Klajnšek pa bo sodbo razglasila v sredo. (STA, mm)

  • Slika 159315
  • Slika 159316
  • Slika 159317
  • Slika 159318
  • Slika 159319
  • Slika 159320
  • Slika 159321
  • Slika 159322
  • Slika 159323
  • Slika 159324
  • Slika 159325

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.