Borut Mekina

, 17:20  |  Politika

Janša na procesu tudi po Mladini

Obtožni predlog v zadevi Patria naj bi bil po mnenju Janeza Janše politično motiviran konstrukt, katerega avtorji sedijo tudi v uredništvu Mladine

Janša je danes ob zaključku procesa Mladino ocenil kot skrajno arogantno revijo.

Janša je danes ob zaključku procesa Mladino ocenil kot "skrajno arogantno revijo".
© Borut Krajnc

Čustveno najbolj prizadeti zagovor sta ob zahtevani kazni danes, ob zaključku procesa Patria, imela Anton Krkovič in Ivan Črnkovič. Krkovič, ki je prišel na vrsto kot zadnji, se je opisal kot 'kmet na šahovnici', ki naj bi bil zraven bolj ali manj naključno, ali na znanem sestanku 1.9. 2005 zgolj zato, ker ga je njegov dobri prijatelj Črnkovič 'zlorabil'. Krkovič je dejal, da je sicer že 20 let na obrambnem ministrstvu 'izoliran' od odločanja in informacij ter se mu proces zdi izredno krivičen.

Precej oseben je v svojem zagovoru bil tudi Črnkovič, ki je kakšno uro opisoval svoje življenje, vzgojo, načela, vrednote in poslovanje. V resnici bi naj bil uspešen poslovnež, ki je v zadnjih letih z donacijami pomagal celi vrsti bolnišnic. Črnkovič je poudaril, da so se najpomembnejši dokazi, na podlagi katerih je obtožen, nanašali na projekt izkoriščanja biomase, v načinu razdelitve dobička (JZ+TK+IC+stranka) pa naj bi bili dejansko mišljeni neki čisto tretji ljudje, ne pa Patria, podkupnine, Zagožen ali Krkovič.

Spet smo lahko slišali, da je zgodbo na Finsko izvozil in nato uvozil bivši šef protikorupcijske komisije Drago Kos.

Spet smo lahko slišali, da je zgodbo na Finsko izvozil in nato uvozil bivši šef protikorupcijske komisije Drago Kos.
© Borut Krajnc

Seveda pa je bil najpomembnejši zagovor Janeza Janše. Janša je uvodoma poudaril, da se niti ne more braniti, ker še vedno ne ve, kakšno kaznivo dejanje se mu očita. Nato pa je opisal svoje znane teorije o vzrokih za afero. Spet smo lahko slišali, da je zgodbo na Finsko izvozil in nato uvozil bivši šef protikorupcijske komisije Drago Kos in pa, da bi se tožilstvo moralo prej kot njega lotiti znanega kaznivega dejanja na znanem mestu - to je prvotne namere vlade Antona Ropa, da posel z oklepniki naroči pri privatizirani Sistemski tehniki.

Obtožni predlog v zadevi Patria naj bi bil po mnenju Janeza Janše politično motiviran konstrukt, katerega avtorji sedijo tudi v uredništvu Mladine. Janša je danes ob zaključku procesa Mladino ocenil kot "skrajno arogantno revijo". Da "ima tak vpliv, da njene nebuloze povzema tožilstvo, bi nas moralo vse skrbeti," je poudaril Janša. Namesto da so se tožilci lotili zadeve Patria, bi se morali po njegovem lotiti afere 'Sistemska tehnika', kjer naj bi ležalo jedro korupcije, ne pa da tožilstvo preganja njega, ki je to korupcijo domnevno ustavil.

Proces Patria z vsemi svojimi obvodi se je danes končal. Zadnjo besedo bo sodnica Barbara Klajnšek imela v sredo ob 11. uri.

Proces Patria z vsemi svojimi obvodi se je danes končal. Zadnjo besedo bo sodnica Barbara Klajnšek imela v sredo ob 11. uri.
© Borut Krajnc

Mimogrede, Mladina očitno ni vplivala le na tožilstvo, ampak tudi Janšo. O aferi Sistemska tehnika, na kateri je danes bivši predsednik vlade zgradil svojo obrambo, je namreč Mladina kot prva pisala že leta 2003. Tega Janša danes ni omenil. A kakorkoli, proces Patria z vsemi svojimi obvodi se je danes končal. Zadnjo besedo bo sodnica Barbara Klajnšek imela v sredo ob 11. uri. Tedaj bo torej znano, ali bodo obtoženi Janez Janša, Anton Krkovič in Ivan Črnkovič obsojeni na dve leti zapora, kot to zahteva tožilstvo. Ali pa so se omenjeni dejansko ukvarjali z 'biomaso' in je pri vsem skupaj šlo za eno veliko zmešnjavo. Potem bodo oproščeni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.