, 09:20  |  Ekonomija

Okrevanja gospodarstva v območju evra zagotovo ni na vidiku

V razmerah, ko je večina Evrope v nevarni recesiji, pomemben del (Španija, Grčija, Ciper, Italija) v popolni gospodarski depresiji, je čudno, da je Mednarodni denarni sklad (IMF) šele zdaj znižal svojo napoved za rast v Nemčiji. Aprila je še ocenjeval, da bo nemški BDP letos zrasel za 0,6 odstotka, zdaj je to napoved prepolovil na 0,3 odstotka.

Mike »Mish« Shedlock, svetovalec za investicije in predstavnik družbe SitkaPacific Capital Management, na svojem blogu v oceni IMF opozarja na nesmiselno sklicevanje na »negotovost«. Gotovo je, da IMF prikazuje sliko, ki v resnici ne obstaja. Shedlock piše, da je 100-odstotno gotovo, da okrevanja gospodarstva v območju evra ni na vidiku, zato so opozorila, da se lahko zgodi, da bo treba napoved rasti v Nemčiji še »poslabšati, če se ne bo uresničila napoved o okrevanju gospodarstva v območju evra« enaka opozorilom, da boste poškodovani, če vas bo profesionalni boksar z vso močjo udaril po nosu. Nenazadnje je Nemčija imela v prvem četrtletju letos le 0,1-odstotno gospodarsko rast. To je znano že od 15. maja, IMF pa je šele zdaj ugotovil, da nemška rast peša.

»Glede na to, da se Nemčija približuje krčenju BDP, je napoved IMF še zmeraj preveč optimistična,« ocenjuje Mike »Mish« Shedlock. Napoved IMF je preveč optimistična tudi zato, še piše, ker je Francija pred gospodarskim polomom. Poraba države tam znaša že 56 odstotkov BDP, torej vsega, kar ljudje in podjetja ustvarijo v enem letu. Predsednik Francois Hollande je napovedal, da bo država reševala jeklarsko industrijo, proizvajalce avtomobilov in druga podjetja z namenom, da ohrani delovna mesta. Hkrati so francoska podjetja vsak mesec manj konkurenčna, zato ni čudno, da stopnja brezposelnosti v Franciji naglo raste in ta rast se bo še nadaljevala. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.