, 11:20  |  Politika

Sodišče Janšo, Črnkoviča in Krkoviča spoznalo za krive

© Borut Krajnc

Ljubljansko okrajno sodišče je obtožene v zadevi Patria, predsednika SDS Janeza Janšo, lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča, spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov. Ljubljansko okrajno sodišče je sledilo predlogu tožilstva in predsednika SDS Janeza Janšo obsodilo na dve leti zapora, lastniku Rotisa Ivanu Črnkoviču in brigadirju Tonetu Krkoviču je prisodilo 22 mesecev zaporne kazni. Vsi bodo morali plačati še po 37.000 evrov stranske denarne kazni.

Slavko Kmetič, predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, po megafonu vzklika partijske slogane

Slavko Kmetič, predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, po megafonu vzklika partijske slogane
© RTV SLO

Sodnica je po izreku sodbe prebrala petdeset strani dolgo obsodbo, ki so jo vsi obtoženi poslušali. Pred sodiščem je Janeza Janšo pričakala množica ljudi, ki so mu vzklikali Janša, Janša.

Pričakovano namigovanje

Pričakovano namigovanje
© RTV SLO

Pred sodiščem se je zbrala množica ljudi, ki vzklikajo v podporo Janezu Janši in opozarjajo, da je tukaj Slovenija. Nasprotniki kričijo Gotof je. Podporniki so razvili veliko slovensko zastavo, prepevali slovenske domoljubne pesmi in vzklika gesla v podporo Janši. Zbralo se je sicer nekaj več ljudi kot ob zadnjem naroku.

© Borut Mekina

Nekdanji predsednik vlade Janša naj bi v poslu nabave osemkolesnih oklepnikov sprejel obljubo nagrade, Črnkovič pa naj bi Jožetu Zagožnu, ki je sicer izločen iz postopka, in Krkoviču za SDS obljubil delež dobička Rotisa, ki bi ga ta ustvaril, če bi postal lokalni zastopnik Patrie. Krkovič naj bi to obljubo plačila deleža dobička sprejel v zameno, da kot pomočnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske podpira Rotis pri prizadevanjih, da postane lokalni partner Patrie.

Agitatorka

Agitatorka
© RTV SLO

Trojica je tako obtožena kaznivih dejanj v zvezi s sprejemanjem in dajanjem daril, grozi jim pa do tri leta zaporne kazni. Tožilstvo za Janšo predlaga dve leti zapora, za Krkoviča in Črnkoviča pa po 22 mesecev. Vsem trem naj se izreče tudi po 37.000 evrov stranske denarne kazni, še predlaga tožilstvo.

Janez Janša gotov si!

Janez Janša gotov si!
© RTV SLO

Podporniki

Podporniki
© Borut Mekina

Vsi trije so obtožbe zanikali in trdijo, da gre za političen proces. Prav tako naj bi bil obtožni predlog premalo konkreten, zaradi česar jim je onemogočena pravica do obrambe, še menijo.

© Borut Mekina

Zgodbe pa danes še ne bo konec, saj je ne glede na sodbo pričakovati pritožbe ene ali druge strani. Sojenje pa se mora zaključiti še za nekdanjega prvega moža HSE Jožeta Zagožna in poslovneža Walterja Wolfa, ki sta izločena iz postopka. Prvi je zbolel, Wolf pa je odšel v Kanado. Zoper njega je razpisana mednarodna tiralica, odrejen je tudi pripor. (STA, mh)

Janševi podporniki in nasprotniki

Janševi podporniki in nasprotniki
© Jure Trampuš

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.