Max Modic

, 16:45  |  Politika

Konec ali šele začetek političnih problemov?

»Sodba je bila sicer bolj podobna tistemu, kar je pisalo v Mladini,« je sodbo komentiral prvak SDS Janez Janša

Janez Janša: Najlepša hvala, dragi prijatelji, za podporo. Hvala vam, da ste prišli sem in da ste prišli pred sodno palačo. Vi ste tisti, zaradi katerih se splača vztrajati, ste upanje za Slovenijo.

Janez Janša: "Najlepša hvala, dragi prijatelji, za podporo. Hvala vam, da ste prišli sem in da ste prišli pred sodno palačo. Vi ste tisti, zaradi katerih se splača vztrajati, ste upanje za Slovenijo."
© Borut Krajnc

Sodba je padla in stvari so jasne. Krivi so. Ljubljansko okrajno sodišče je tri obtožene v zadevi Patria spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov. Sodišče je sledilo predlogu tožilstva in predsednika SDS Janeza Janšo obsodilo na dve leti zapora, lastniku Rotisa Ivanu Črnkoviču in brigadirju Tonetu Krkoviču je prisodilo 22 mesecev zaporne kazni. Vsi bodo morali plačati še po 37.000 evrov stranske denarne kazni. Vsi trije sicer že od začetka sojenja septembra 2011 zatrjujejo, da so nedolžni ter da je proces politično motiviran.

© Borut Krajnc

Konec pravne države? Konec Slovenije? Konec sveta? Niti ne, strankarski kolegi Janeza Janše razlagajo, da Janša ni kriv, dokler ni pravnomočno obsojen. a to ni potolažilo podpornikob prvaka opozicije, ki pred ljubljanskim sodiščem svojega razočaranja nad razpletom sojenja v zadevi Patria niso mogli skriti. Mnogi so jokali, a solze je posušil buren aplavz, ko se je njihov idol pojavil na vratih in med padanjem v objeme in burnim rokovanjem izstopil iz stavbe sodišča. »Janša! Janša!« je donelo pred sodiščem, druga stran ulice pa je temu pritegnila: »V zapor! V zapor!« A pomirimo se, sodba še ni pravnomočna in jara kača o Patrii še zdaleč ni končana, saj se bodo kmalu vsule pritožbe na sodbo, ob tem pa se mora končati postopek zoper obolelega Jožeta Zagožna in v Kanadi delujočega poslovneža Walterja Wolfa. Zoper Wolfa je sice razpisana mednarodna tiralica, odrejen je tudi pripor, a komu mar.

© Borut Krajnc

Takoj po sodbi je 'čivknil' evropski poslanec Milan Zver, ki je na Twitter prelil svoje globoko prepričanje, da vsevprek verjame, da obsojeni niso krivi in da vseskupaj ni nič drugega kot »grozljivo sporočilo državljanom, da si v Sloveniji lahko obsojen brez enega dokaza za domnevno kaznivo dejanje«. Tudi vodja poslancev SDS Jože Tanko je bil zelo definiran, saj je obsodbo Janše označil za škandal, za montiran proces in škandalozno obsodbo brez dokazov, saj takih dokaznih standardov ne uporabljajo nikjer, v Belorusiji pa bi jih morda celo patentirali. Osvežil nam je spomin s kratko kronologijo Janševih obsodb, češ, Janša je bil večkrat procesiran, blaten, šikaniran, a do zdaj v nobenem postopku ni bil obsojen. Skratka: "Očitno gre za sistemsko gonjo proti eni in edini osebi v državi na osnovi političnih prepričanj.'' Tanko meni, da bi v normalni družbi temu morali narediti konec, saj na osnovi takih dokaznih standardov, kot so bili doseženi v procesu Patria, lahko obsodijo katerega koli Slovenca, razen »stricev in tet«. Da o stricih iz ozadja niti ne govorimo...

© Borut Krajnc

Nič manj vzneseno ni bilo v Zboru za republiko, kjer so debelo podčrtali, da sodba ni pravnomočna, po trditvah nekdanjega pravosodnega ministra in predsednika Zbora za republiko Lovra Šturma pa so v postopku zaslišali 40 prič, ki so vse razbremenile obtožene, zato se gospod Šturm sprašuje, ali bo sodišče podalo kazenske ovadbe zoper njih zaradi krivega pričanja. Po Šturmov razlagi je bila Janši kršena pravica do poštenega sojenja, ni bilo niti enega samaega obremenilnega dokaza za nekdanjega premierja in predsednika SDS, poleg tega pa naj bi mu bila odvzeta pravica do obrambe. Šturm je razumljivo napovedal ukrepe v smeri spoštovanja pravnega varstva, k čemur je zrno dodal poslanec SDS Marijan Pojbič s trditvijo, da je sodba absolutno nesprejemljiva: »Brez vsakega dokaza nekoga obsoditi je nesprejemljivo in velik fiasko za naše pravosodje.«

© Borut Krajnc

Tudi predsednica najmanjše opozicijske stranke NSi Ljudmila Novak ni sedela križem rok, saj je dejala, da smo pred zakonom vsi enaki, a da glede na spisano obtožnico ne bi smelo priti do obsodilne sodbe Janše. Meni, da je sodba le še bolj razdvojila javnost, ogrožena pa je tudi demokracija v Sloveniji. Po njenih besedah mora biti obtožnica jasno napisana in mora vsebovati oprijemljive dokaze, če se sodi tako pomembni osebi. ki ima pomemben status tudi navzven. Dodala je, da ne bo razsojala, ali je nekdo kriv ali ni, skrbi jo le, da se bo slovensko sodstvo »še enkrat blamiralo v tujini in doma«. In hej, potem ko je bila znana sodba, je v vsesplošni zmedi celo Jože Zagožen pozabil, da je v bolniškem staležu in prispeval svoje skromno mnenje. Sodbo je ocenil kot nerazumljivo, saj naj bi zanjo ne bilo nobene osnove. »Z Janezom Janšo nisem o Patrii spregovoril niti besede, prav tako ne on z mano. To je neizpodbitno dejstvo,« je dejal bolni Zagožen.

© Borut Krajnc

Nad današnjo sodbo je v nedolžnem presenečenju obrvi dvignil tudi Wolfov odvetnik Markus Singer, ki je v prvem odzivu pričakoval oprostilno sodbo. »Zame je veliko presenečenje, da so obsojeni," je povedal in dodal: »Pričakoval sem, da bodo oproščeni.« Kaj to pomeni za Wolfa? Kakopak mora najprej govoriti z njim in njegovim odvetnikom v Sloveniji, komentarji pa sledijo, ko bo s sodišča prejel sodbo in njen prevod. "Ta trenutek ne vem ničesar o dokazih, na podlagi katerih je sodišče sprejelo danes izrečeno obsodbo," je razložil.

© Borut Krajnc

In zdaj še komenrat prvaka SDS Janeza Janše: »Sodba je bila sicer bolj podobna tistemu, kar je pisalo v Mladini, kot pa obtožnemu predlogu,« je bivši premier poudaril v prvem odzivu na sodbo in nadaljeval v žanrsko prepoznavnem slogu: »Najlepša hvala, dragi prijatelji, za podporo. Hvala vam, da ste prišli sem in da ste prišli pred sodno palačo. Vi ste tisti, zaradi katerih se splača vztrajati, ste upanje za Slovenijo. Kar se tiče sodbe, se mi najprej postavlja vprašanje, ali je komentar sploh smiseln. Vse besede so ob sodbi izgubile pomen. Na sodišče smo hodili dve leti, na koncu pa sodnica sama pravi, da ni upoštevala ničesar, kar je bilo povedano v sodni dvorani. Danes je bilo prebrano to, kar je bilo napisano s strani žene človeka, ki me je aretiral pred 25 leti. Izkoristili bomo tudi vsa politična sredstva, da se ta sodba ovrže in ne bo nikoli obstala. Ta sodba je sramota za slovensko državo. Ta sodba je tudi klofuta. Borili se bomo do konca in nikoli ne bomo odnehali.« Krkovič je ob tem dejal, da sodba predstavlja poraz pravne države, sramotno pa se mu zdi, da je sodnica le povzela besede tožilca. »Na sodišču se počutiš popolnoma nemočnega. Moja vloga je bila porepotencirana. Pri Patrii nisem imel pristojnosti in moči,« je dejal in napovedal, da bo zoper obsodbo uporabil vsa pravna sredstva.

© Borut Krajnc

Preverimo še odzive v tako imenovanem nasprotnem taboru. Po mnenju nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja bo sodba v zadevi Patria največji politični problem povzročila, ker bo trajalo izredno dolgo, da bo preizkušena na pritožbenem sodišču. Na Twitterju je zapisal, da bo zaradi obsežnosti zadeve trajalo več kot mesec, da bo napisana sodba, prepričan pa je, da letos ne bo odločeno o pritožbah. »Vsi si bodo vzeli potreben čas. Prvostopenjska sodnica za izdelavo sodbe, obramba za pritožbe in višje sodišče za odločanje,«' je dodal. z Gibanja Vseslovenska ljudska vstaja so sporočili, da je obsodba Janše zgodovinski dogodek v procesu očiščenja slovenskega političnega prostora. Menijo, da sledi duhu vseslovenskih ljudskih vstaj, v katerih so zahtevali, da vsi, ki so oškodovali slovensko premoženje, za to tudi odgovarjajo. Pravosodnemu sistemu so sporočili, da ima pri preganjanju politične korupcije in gospodarskega kriminala popolno podporo ljudstva, in dodali, da pričakujejo nove epiloge nerazčiščenih kriminalnih zgodb v času od slovenske osamosvojitve do danes, »začenši s trgovino z orožjem, v katero so vpleteni isti akterji kot v aferi Patria«.

© Borut Krajnc

Tujina kakopak ni ostala ravnodušna do slovenskega procesa desetletja. Med prvimi se je o razsodbi obsežno razpisala avstrijska tiskovna agencija APA, ki povzema razsodbe v primeru Janše, Ivana Crnkoviča in Toneta Krkoviča ter opisuje vzdušje pred sodiščem, kjer je sojenje spremljala 'velika množica' Janševih podpornikov, ki so v zboru prepevali slovensko himno. Povzeli so tudi ozadje primera Patria v Avstriji, kjer je deželno sodišče na Dunaju prvoobtoženega Wolfganga Riedla spoznalo za krivega v več točkah obtožnice, med drugim za podkupovanje v Sloveniji. V Avstriji o obsodbi poročajo tudi večji mediji, med drugimi Der Standard in Die Presse. Hrvaška tiskovna agencija Hina povzema zagovor Janše, ki je vse navedbe tožilstva zanikal, obtožnico proti sebi pa označil za politični konstrukt, z besedami, da je Janša pripravljen za dokazovanje svoje nedolžnosti tudi na Evropskem sodiščui za človekove pravice v Strassbourg. Na Hrvaškem o primeru poročata Jutarnji list in Večernji list, srbska tiskovna agencija Tanjug pa navaja besede tožilca Andreja Ferlinca, da je Janša v primeru Patria leta 2006 prejel »obljubo nagrade«.

© Matej Pušnik

 Glavni finski preiskovalec Kaj Erik Björkvist, ki je na Finskem vodil preiskavo v zadevi Patria, je danes izrazil zadovoljstvo nad razsodbo slovenskega sodišča. »Boj proti korupciji v Evropi je zelo pomemben za vse nas. Kar sem danes slišal iz Slovenije, je v skladu z ugotovitvami, do katerih smo prišli v naši preiskavi pred sojenjem,« je še povedal Björkvist, ki ni želel ugibati, kako bo vplivala na proces proti Patrii na Finskem. »To težko komentiram, ker ni v moji pristojnosti. Borimo se proti korupciji. Zdaj je rezultat dve proti nič. Dve za dobre fante, nič za korupcijo po odločitvi sodišč v Avstriji in Sloveniji. Ne morem sicer reči, da sem vesel zaradi tega, kar se je zgodilo, sem pa zadovoljen, da je potrdilo naše ugotovitve iz preiskave,« je dejal ter pohvalil delo slovenskih preiskovalcev in tožilstva. »Zelo sem ponosen, da sem lahko sodeloval z vašimi preiskovalci in tožilci. So profesionalci in posel so opravili zelo dobro,« je komentiral.

© Matej Pušnik

Novinar finske televizijske mreže Yle Magnus Berglund, ki je z objavo oddaje Resnica o Patrii prvi izpostavil bivšega slovenskega premiera Janšo, sodbe ni želel komentirati. Kot je pojasnil, je svoje delo kot novinar opravil, in dodal: »Komentiranje sodbe neodvisnega sodišča ni moja stvar.« Finski državni tožilec Jukka Rappe, ki je spisal obtožnico v finskem primeru Patrie, je prav tako povedal da sodbe ne želi komentirati. Rappe je sicer za današnjo izdajo časnika Dnevnik ocenil, da slovenska sodba v zadevi Patria ne bo imela neposrednega vpliva na finski proces. V izjavi, ki jo je podal pred objavo sodbe ljubljanskega sodišča, pa je med drugim poudaril, da je v finski obtožnici opisan več kot le en način, kako bi lahko prišlo do podkupovanja.

© Matej Pušnik

 Po razglasitvi sodbe je Rappe za finsko televizijo Yle izrazil mnenje, da bi razsodba v Sloveniji lahko posredno podkrepila dokaze, vendar pa ne bo temelj sodbe, ki jo bo sprejelo finsko sodišče, saj v procesu v zadevi Patria na Finskem sodelujejo druge osebe kot v Sloveniji. Na Patrii so kakopak izrazili presenečenje nad razsodbo v Sloveniji. Vodja pravnega oddelka Patrie Sirpa-Helena Sormunen je ocenila, da razsodba v Sloveniji ne bo vplivala na proces na Finskem, saj bo »finsko sodišče razsojalo samostojno. S pravnega stališča primera nista neposredno povezana. Naš cilj je, da opravimo delo nevtralno ne glede na sodbe, ki so bile izrečene v drugih državah,« je povedala za Yle.

© Matej Pušnik

 Prav tako sodbe ni želel komentirati obrambni minister Roman Jakič, ker pač ni pravnomočna. Če pa bo sodba pravnomočna, bo po njegovih besedah treba spoštovati protikorupcijsko klavzulo, ki obstaja tako v osnovni pogodbi iz leta 2006 kot v prekinitveni pogodbi iz leta 2012. Protikorupcijska klavzula pa pomeni, da sta v primeru pravnomočnosti sodbe obe pogodbi nični, je pojasnil. Najbolj postopek bi nato bil, da vrnemo 30 patrij, ki so bile dobavljene, in zahtevamo od dobavitelja vplačanih 75 milijonov evrov v tem poslu, je dejal Jakič. Glede na to, da so patrije rabljene, bi to seveda pomenilo začetek pogajanj o pogojih vrnitve patrij, pa tudi o oceni vrednosti oklepnikov.

© Matej Pušnik

 Pri tem je Jakič opozoril še na en pomemben problem: tožbo Sistemske tehnike, ki je izgubila posel. »Ta tožba je dvakratnik tistega, kar smo izpogajali s socialnimi partnerji,« je ponazoril problem. Tožba je težka »okoli 267 milijonov evrov plus sedem ali osem milijonov evrov za izdelavo prototipa, tako da se bomo morali ukvarjati tudi s tem, če bo sodba pravnomočna,« je pojasnil minister Jakič. »Ne bi rad prejudiciral zgodbe, bom počakal na pravnomočnost sodbe in potem sprožitev vseh postopkov, ki so nujni, ker po zakonu moram to narediti,« je sklenil.  Skratka, nasvidenje v naslednji pravni vojni po pritožbi danes obsojene trojice.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.