|  Politika

Svoboda in solidarnost: istospolni par!

© ljubljanapride.org

Z današnjo akcijo strpnosti v Mariboru se je začel odvijati program festivala Ljubljana Pride, ki letos poteka v več slovenskih mestih pod sloganom Svoboda in solidarnost sta istospolni par. Po besedah Andreja Brdnika iz skupine LINGSIUM želijo z akcijo mimoidoče pozivati k strpnosti ter jim pomagati pri premagovanju predsodkov in strahov.

Akcija strpnosti poteka na Grajskem trgu v organizaciji LINGSIUM, edine neformalne skupine za istospolno usmerjene mlade v Mariboru, ki deluje pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor.

Na stojnici seznanjajo mimoidoče o problematikah, s katerimi se soočajo istospolno usmerjeni v Mariboru in Sloveniji. Malo pred poldnevom bosta zbrane nagovorila poslanec DZ Matevž Frangež (SD) ter svetovalec mariborskega župana za družbene dejavnosti Gregor Kosi. Dogajanje se bo zaključilo s koncertom Adija Smolarja.

V vabilu na dogodek je posebej izpostavljeno, da bodo seznanjali javnost na nevsiljiv način. "Ne želimo tega nikomur vsiljevati. Želimo le ljudem pokazati, da smo prisotni, da smo del mesta, in pomagati nekomu, ki ima že sam željo, da premaga ta predsodek ali strah," je za STA pojasnil Brdnik.

Po njegovih besedah se položaj istospolno usmerjenih v tem delu Slovenije počasi izboljšuje. "Prihaja še do kakšnega verbalnega ali psihičnega nasilja in ravno s takšnimi akcijami želimo preprečiti, da bi se to še ponavljalo."

Njihova stojnica je bila leta 2007 tarča vandalov, s tem da krivca še vedno niso našli. "Zgleda, da še ni bilo dovolj volje, da bi se to raziskalo," ocenjuje Brdnik.

Tudi različnih dejavnosti za istospolne v Mariboru je vedno več. Med drugim poteka enkrat mesečno v kinu Udarnik Roza kino, od lani pa gostuje tudi festival lezbičnega in gejevskega filma.

Akcija strpnosti, ki v Mariboru poteka že deveto leto, sodi v okvir festivala Ljubljana Pride, ki jo društvo Parada ponosa organizira vse od leta 2001. Osrednja zabava ob začetku festivala bo drevi v ljubljanskih klubih Monokel in Tiffany, poleg stojnice v Mariboru pa so za danes na programu še kolesarjenje po Ljubljanskem barju, Dan družin v ljubljanskem hostlu Celica in mavrična zabava v mariborski Plesni dimenziji. Vrhunec dogajanja bo predstavljal shod Parada ponosa 15. junija v Ljubljani. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.