|  Kultura

Literarni maraton za Tržaško knjigarno

Tržaška knjigarna

Tržaška knjigarna
© Davorin Križmančič

Vabilu Društva slovenskih izobražencev, Slovenskega kluba, založbe Mladika in Založništva tržaškega tiska se je odzvalo že 45 avtorjev, ki bodo drevi nastopili v Tržaški knjigarni. Tako se v prostorih v Ulici san Francesco 20 in na notranjem dvorišču knjigarne od 18. ure dalje obeta res pravi maraton, ki ga bodo izoblikovali pesniki in pisatelji.

Slišati bo mogoče italijanski in slovenski jezik. Svoje sodelovanje so med drugimi napovedali predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer, kantavtor Drago Mislej Mef, pisatelji Dušan Jelinčič, Marko Sosič in Pino Roveredo, pesnica Alenka Rebula, pesnik Marij Čuk in še mnogi drugi avtorji iz Italije in Slovenije, piše današnji spletni Primorski dnevnik.

Organizatorji literarni maraton pripravljajo v podporo edini slovenski knjigarni v Trstu, ki ji grozi zaprtje. Knjigarna, ki že desetletja gradi most med slovensko in italijansko kulturo, ima namreč v zadnjem času težave s poslovanjem in ustvarja vse večji primanjkljaj.

Kot organizatorji zapisali v sporočilu za javnost, je vest, da bi lahko Tržaška knjigarna dokončno zaprla vrata, neprijetno presenetila tržaške ljubitelje slovenske besede. Z zaprtjem vsake knjigarne je mesto za spoznanje revnejše, z zaprtjem Tržaške knjigarne pa bi bila izguba veliko večja, saj je za manjšinsko skupnost, ki živi v povečini italijanskem okolju, živ stik s slovenskim jezikom izjemnega pomena.

Tržaški Slovenci bi z zaprtjem knjigarne izgubili edini prostor, v katerem se lahko redno seznanjajo s knjižnimi novostmi na slovenski literarni sceni, kjer lahko kupijo najnovejšo pesniško zbirko, roman, kuharsko knjigo ali pa pravopis v slovenskem jeziku. Nenazadnje pa je knjigarna tudi prostor, v katerem se lahko obiskovalci v živo seznanijo s slovenskimi avtorji, v galerijici knjigarne pa tudi z likovnimi ustvarjalci. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.