|  Družba

AAG s peticijo proti uvrstitvi žaveljskega uplinjevalnika na evropsko listo prioritet

Tržaški protest proti terminalu

Tržaški protest proti terminalu

Projektu plinskega terminala v Žavljah se je uspelo uvrstiti na evropsko listo prioritet skupnega pomena in če bo projekt dokončno potrjen, njegove gradnje ne bo preprečilo nobeno nasprotovanje več, opozarjajo v okoljski nevladni organizaciji Alpe Adria Green (AAG). Da bi to preprečili, bodo zbirali podpise za peticijo proti potrditvi projekta. Projekt plinskega terminala v Žavljah pri Trstu, ki mu nasprotujejo tako številne okoljske organizacije kot predstavniki lokalnih oblasti z obeh strani meje, je prejšnji italijanski okoljski minister Corrado Clini aprila za polletno obdobje sicer zamrznil.

Kot zdaj opozarjajo v AAG, pa se je terminalu uspelo uvrstiti na evropsko listo prioritet skupnega pomena. Če bo predvidoma do začetka poletja projekt na listi tudi dokončno potrjen, njegove gradnje ne bo preprečilo nobeno nasprotovanje več. "Ne le to, projekt bo v tem primeru upravičen tudi do evropske finančne pomoči," so pred dnevi izpostavili v sporočilu za javnost.

Investitorju je po navedbah nevladnikov konec februarja ne glede na močno nasprotovanje slovenskih in italijanskih lokalnih oblasti ter nevladnih in drugih organizacij uspelo uvrstiti projekt na listo prioritet skupnega pomena, pri čemer pa so kriteriji presoje za uvrstitev na listo izključno energetsko-ekonomske narave.

"Predlagano listo projektov morajo sicer presoditi še tri evropske institucije - komisija, parlament in svet - vendar bodo tudi te lahko upoštevale le ekonomsko-energetski vidik, ne pa tudi okoljskega," ugotavljajo v AAG.

V organizaciji sicer opozarjajo na druge negativne vidike umestitve terminalov, in sicer so to okoljska in zdravstvena tveganja, vprašljiva pomembnost in ustreznost umestitve terminala za energetsko oskrbo območja, pomisleki o pomorskem prometu v Tržaškem zalivu, varnostna tveganja, neupoštevanje možnih vplivov na območja Nature 2000 v Sloveniji ter nenazadnje tudi sodni zahtevki, ki jih je Slovenija skupaj z nevladnimi organizacijami in predstavniki lokalnih oblasti vložila proti umestitvi terminalov.

V AAG zato pozivajo člane delovne skupine Povezave sever-jug za plin za centralno-vzhodno in jugo-vzhodno Evrope, naj zavrnejo umestitev predlaganega projekta na listo prioritet skupnega pomena, v ta namen pa so pripravili tudi peticijo proti potrditvi umestitve projekta na omenjeno listo. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.