|  Svet

Protestniki vztrajajo, policija napada

V Turčiji je več deset tisoč protestnikov v soboto zvečer spet napolnilo ulice mest. Vlada trdi, da ima dogajanje "pod nadzorom", čeprav je bilo središče protestov, carigrajski trg Taksim, napolnjen do zadnjega kotička. O novih spopadih med protestniki, ki so se jim pridružili nogometni navijači in policijo, poročajo tako iz Carigrada kot Ankare.

V prestolnici Ankara je pozno zvečer v soboto več sto policistov uporabilo solzivec in vodni top, da je razgnalo množico okoli 5000 protestnikov na osrednjem trgu Kizilay. Bežeči protestniki so se zatekli v stranske ulice trga, več ljudi je bilo po poročanju televizije ranjenih. O spopadih poročajo tudi iz Carigrada, kjer naj bi policija proti protestnikom prav tako nastopila s solzivcem in vodnim topom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na trgu Taksim v Carigradu, kjer so se množični protivladni protesti pred dobrim tednom dni začeli, se je spet trlo protestnikov. Ob sončnem zahodu se jim je pridružilo tudi več tisoč navijačev turških nogometnih klubov Fenerbahce, Besiktas in Galatasaray, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Namestnik premiera Huseyin Celik, ki je spregovoril po srečanju premiera recepa Tayyipa Erdogana in vrha vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), je zatrdil, da ima vlada dogajanje pod nadzorom. Protesti naj bi se "normalizirali". Zavrnil je tudi ugibanja o morebitnih predčasnih volitvah. "O predčasnih volitvah se ne odloča, ker ljudje protestirajo na ulicah," je dejal v soboto.

Ključen očitek protestnikov na račun vlade je, da postaja preveč avtoritarna in da poskuša ustavno sekularni Turčiji vsiliti islamistične reforme. Policija je proti protestnikom že ob začetku protestov uporabila solzivec in vodne topove, pri čemer je bilo poškodovanih več tisoč ljudi, za posledicami nasilja med spopadi pa so umrli trije. Nemiri so okrnili podobo Turčije kot zgledne islamske demokratične države. Organizatorji so za danes pozvali k novim protestom, še piše dpa. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.