|  Svet

Turški protestniki kljub solzivcu vztrajajo

Več sto turških policistov je ob podpori oklepnih vozil davi vdrlo na trg Taksim v Carigradu, središče protivladnega protestnega gibanja, ki že 12 dni pretresa Turčijo. Proti protestnikom so uporabili solzivec in vodne topove, tako da so se razbežali. Do vdora prihaja dan po tem, ko je premier za sredo napovedal srečanje s protestniki.

Okoli 7.30 po lokalnem času se je policija ob podpori oklepnih vozil z vodnimi topovi najprej lotila barikad, ki so jih protestniki postavili na nekaj avenijah, ki vodijo do trga. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so se nato lotili trga, kjer so proti protestnikom uporabili solzivec, vodne topove in gumijaste naboje. Nekateri protestniki so proti policistom, ki so oblečeni v zaščitna oblačila in čelade, metali kamenje in molotovke, tako da je prišlo do spopadov.

Po navedbah AFP so policisti uspeli v nekaj urah s trga spraviti več sto protestnikov, odstranili so tudi vse okoliške barikade. S trga so odstranili tudi napise, zastave in šotore.

Policija sicer ni posredovala proti več sto protestnikoma, ki že dneve zasedajo bližnji park Gezi. Tu se je namreč 31. maja začelo protestno gibanje kot okoljevarstveni protest proti novemu urbanističnemu načrtu za Carigrad, v okviru katerega so oblasti želele pozidati območje sedanjega parka Gezi. Protesti so se nato razširili po državi in prerasli v proteste proti vladi premiera Recepa Tayyipa Erdogana.

Guverner Carigrada Huseyin Avni Mutlu je zagotovil, da namen policijske akcije ni pregon protestnikov, ampak odstranitev znakov in fotografij s kipa Atatürka in bližnjega kulturnega centra. "Parka Gezi in Taksima se ne bomo dotaknili," je zagotovil protestnikom, ob tem pa jih opozoril, naj bodo pozorni na škodljiva dejanja provokatorjev.

Podobno sporočilo je po navedbah BBC razglašala tudi policija preko zvočnikov na trgu, vendar pa protestniki pravijo, da jim ne verjamejo. Poročevalec BBC meni, da gre za nameren prikaz moči, ki bi lahko ogrozil za sredo napovedane pogovore premiera Erdogana s predstavniki protestnikov.

Guverner Carigrada je sicer nato na današnji novinarski konferenci protestnike na trgu obtožil, da so "umazali podobo Turčije", odgovornost za današnje spopade s policijo pa je pripisal "marginalcem".

Proteste po državi sicer že od začetka spremlja policijsko nasilje, ki je doslej zahtevalo že tri življenja, več kot 5000 ljudi je bilo ranjenih. Ključen očitek protestnikov na račun vlade je, da postaja preveč avtoritarna in da poskuša ustavno sekularni Turčiji vsiliti islamistične reforme. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.