, 21:25  |  Svet

Črni dan za grško javno RTV

Grška vlada zapira javno radiotelevizijo

Grška vlada je danes zaukazala zaprtje grške javne radiotelevizije ERT, je sporočil predstavnik vlade Simos Kedikoglou in dodal, da bodo televizijski in radijski signali nehali oddajati v sredo zjutraj. Približno 2800 zaposlenih pri ERT bo začasno odpuščenih, dokler ne bo prenovljeni ERT "v najkrajšem možnem času" ponovno začel obratovati. Za zdaj še ne ve, kako dolgo ERT ne bo deloval, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kedikoglou je ob napovedi zaprtja televizijo ERT označil za "brezno razsipavanja" in da se mora njihov obseg močno zmanjšati, ni pa razkril, koliko uslužbencev bodo ponovno zaposlili v prenovljeni televiziji.

Grška vlada se je za ukinitev ERT odločila kljub ostremu nasprotovanju sindikatov. Sindikati, ki zastopajo uslužbence ERT pri štirih televizijskih postajah in radijski mreži, pa so že sporočili, da bodo poskušali delovanje postaj ohraniti. Uslužbenci javne radiotelevizije so danes že pred napovedjo protestno zasedli sedež ERT in naj bi poslopje okupirali za 24 ur. Novinarji ERT so že na informativnih programih govorili o zaprtju in svojih zahtevah. "Tukaj bomo 24 ur na dan. Enostavno ne obstaja država brez javne radiotelevizije," je dejal eden od novinarjev ERT.

Danes je bil sicer objavljen zakonodajni akt, ki zajema zaprtje ERT, poleg tega pa pristojnim ministrom omogoča zaprtje javnih institucij z eno samo ministrsko odločitvijo. Po poročanju grških medijev bo ta zakon sprožil načrt za radikalno prestrukturiranje ERT. Napoved vlade pa prihaja po tem, ko so mednarodni posojilodajalci oziroma trojka - Evropska komisija, Evropska centralna banka (ECB) in Mednarodni denarni sklad (IMF) - Grčijo pozvali, da mora odpustiti več tisoč javnih uslužbencev. Grške oblasti morajo tako do konca leta odpustiti 4000 javnih uslužbencev, do konca leta 2014 pa 15.000. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.