, 16:10  |  Politika

Župan verjame v pravni sistem

Janković sodbo višjega sodišča v sporu s Financami spoštuje

O morebitnih nadaljnjih korakih se bo Janković odločil po posvetu z odvetnikom.

O morebitnih nadaljnjih korakih se bo Janković odločil po posvetu z odvetnikom.
© Borut Peterlin

Ljubljanski župan Zoran Janković je v odzivu na sodbo višjega sodišča v njegovi tožbi proti Financam navedel, da sodbo spoštuje, ker verjame v pravni sistem. Višje sodišče je namreč odločilo, da Finance niso žalile Jankovića, ko so pisale o nepremičninskih poslih. O morebitnih nadaljnjih korakih se bo Janković odločil po posvetu z odvetnikom. Janković je sicer zahteval 30.000 evrov odškodnine z obrestmi, ker naj bi časopis s članki posegel v njegovo čast in dobro ime. Janković je tožbo zoper Finance vložil zaradi člankov, objavljenih leta 2010, ki so govorili o domnevnih povezavah med družino Janković in podjetjem Taxgroup.

Po pisanju časnika naj bi namreč Klemen Šešok s pomočjo Jankovićevega sina Jureta kupil kmetijska zemljišča na zunanji strani ljubljanske obvoznice med Brdom in Podutikom, ki naj bi z novim prostorskim načrtom ljubljanske občine postala zazidljiva. Ljubljansko okrožno sodišče je Jankovićevo tožbo zavrnilo sredi lanskega leta. Odločilo je, da časnik Jankovića v člankih ni žalil, da ni čezmerno posegel v njegove pravice ter da je bil namen informiranje javnosti in dopustna kritika župana. Višje sodišče je sodbo potrdilo. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.