, 20:10  |  Svet

»Močno sodelovanje med Slovenijo in Italijo v okviru EU je danes storilo velik korak naprej«

Letta po pogovoru z Bratuškovo o interesu Italije za slovensko privatizacijo

Letta in Bratuškova sta se danes prvič v zgodovini sešla s predstavniki slovenske in italijanske manjšine.

Letta in Bratuškova sta se danes prvič v zgodovini sešla s predstavniki slovenske in italijanske manjšine.
© Laboratorio fotografico Palazzo Chigi

Italijanski premier Enrico Letta je danes po pogovoru s slovensko premierko Alenko Bratušek v Rimu izrazil velik interes Italije za proces privatizacije v Sloveniji. Kot je dejal, si bo prizadeval za to, da se Italija vključi v ta proces, kot področja interesa pa je izpostavil letališki, poštni in bančni sektor. Premiera sta na skupni novinarski konferenci današnje pogovore označila kot plodne in koristne, pri tem pa izrazila odločenost obeh vlad po dodatni krepitvi že sedaj zglednega sodelovanja in odnosov med državama, še posebej gospodarskih.

"Italija je izrazila svoj interes za proces privatizacije, ki trenutno poteka v Sloveniji," je dodal Letta in napovedal, da bodo "zato delali na tem, da se bodo italijanska podjetja vključila v ta proces". Na vprašanje, kje imajo italijanska podjetja konkreten interes, pa je izpostavil letališki, poštni in bančni sektor. Dodal je še, da si to vprašanje zasluži posebno pozornost, saj je tako v interesu javnih kot zasebnih podjetij v Italiji, in da se je zato odločil, da se bo del uslužbencev vlade s tem poglobljeno ukvarjalo. Premierka Bratušek ob tem na novinarsko vprašanje glede načrtovanega drugega paketa privatizacije ni hotela konkretno odgovoriti, pa tudi ne glede pričakovanega izkupička od prvega paketa. Kot je dejala, ima vlada narejeno oceno, koliko pričakuje od prodaje podjetij, da pa o tem ne želi javno govoriti.

Glede nadaljnje privatizacije je pojasnila, da je v pripravi celotna strategija upravljanja javnega premoženja, ki naj bi bila pripravljena do jeseni, septembra ali oktobra, in da dokler ne bo pripravljena, ne želi špekulirati o tem, katera podjetja bodo prodali. Poudarila je še, da bo v tej strategiji "zelo natančno določeno, kaj je strateško premoženje za državo, ki ga ne bomo prodajali, kaj bomo v celoti prodali, kje pa bomo mogoče ostali delni lastniki". Izpostavila je še, da sta v pogovoru z Letto poudarila tudi potrebo po okrepitvi gospodarskega in infrastrukturnega sodelovanja. Tako da sta se dogovorila za ustanovitev poslovnega sveta, "kjer bomo manj govorili in več realizirali". Glede gospodarskega sodelovanja je Letta še pozdravil izraženo pripravljenost Slovenije za sodelovanje na Expo 2015 v Milanu.

Po besedah Lette sta vladi danes potrdili tako vezi med državama kot tudi manjšinama, in sicer tako s pogovori o vprašanjih manjšin kot tudi s skupnim srečanjem s predstavniki slovenske in italijanske manjšine. "Menim, da je to dodaten dokaz naše volje, da dodatno in še naprej utrjujemo in utrdimo vezi med državama," je dejal Letta. "Močno sodelovanje med Slovenijo in Italijo v okviru EU je danes storilo velik korak naprej," je dodal. Bratuškova je glede tega izrazila zadovoljstvo, da bo z delom kmalu nadaljevalo stalno delovno omizje za vprašanje Slovencev v Italiji, ki ga je italijanska vlada ustanovila v okviru notranjega ministrstva.

Letta in Bratuškova sta se danes prvič v zgodovini sešla s predstavniki slovenske in italijanske manjšine. Slovensko sta predstavljala predsednika krovnih organizacij Rudi Pavšič (SKGZ) in Drago Štoka (SSO) ter poslanka Tamara Blažina, italijansko pa Furio Radin in Maurizio Tremul ter poslanec v slovenskem parlamentu Roberto Battelli. Blažina je po pogovoru za slovenske medije izrazila zadovoljstvo, da imata obe vladi posluh za manjšinska vprašanja. Štoka je pogovore označil kot zgodovinski dogodek, s katerim je bil postavljen temeljni kamen in storjen velik korak naprej. Kot je dodal, se s tem obe manjšini pridružujeta evropskemu modelu. Povedala sta še, da sta bili glavna tema pogovorov s premieroma šolstvo in reforma volilnega zakona. V okviru slednje vidi manjšina priložnost za pridobitev stalnega sedeža v parlamentu.

Premiera sta še izpostavila skupna stališča glede dveh ključnih vprašanj prihodnjega vrha EU - da mora vrh konec junija dati konkretne rezultate glede zmanjševanja brezposelnosti med mladimi in da morajo na vrhu dopolniti zadolžitve, ki so jih glede bančne unije sprejeli na prejšnjem vrhu. Premierka, ki je izpostavila, da je bila ključna beseda današnjih pogovorov sodelovanje, je dodala, da sta posebno pozornost namenila vprašanjem izhoda iz krize, izmenjala izkušnje glede ukrepov, izpostavila pa eno pomembnejših tem - zaposlovanje mladih, ki je po mnenju obeh ključno, saj sta tudi sami s tem soočeni.

Letta je še dodal, da je bil jeseni povabljen na več dogodkov v Sloveniji, tudi na košarkarsko prvenstvo, za konec leta pa naj bi državi v Ljubljani tudi pripravili dvostransko srečanje. Premierka, ki je na prvem delovnem obisku v Rimu, se je popoldne sešla še s predsednikom Italije Giorgiom Napolitanom. Ob navzočnosti obeh premierov sta pred tem generalni direktor javne agencije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (Spirit) Boštjan Skalar in sorodne italijanske agencije ICE Ricardo Monti podpisala memorandum o razumevanju.

Napolitano in premierka sta govorila o poglabljanju odnosov med državama, o krizi, ki je hkrati tudi priložnost za samoočiščenje politike od korupcije, o nujnosti krepitve zaupanja v EU. Premierka se je ob tem italijanskemu predsedniku tudi zahvalila za njegovo skrb za manjšino, so za STA povedali v kabinetu premierke. Premierka bo obisk sklenila v četrtek v Vatikanu, kjer se bo srečala z državnim tajnikom, kardinalom Tarcisiom Bertonejem, v zasebno avdienco pa jo bo sprejel tudi novi papež Frančišek. Danes dopoldne se je že srečala s kardinalom Francem Rodetom. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.