Dve ministrstvi za eno tožilstvo

V članku z naslovom »Dve ministrstvi za eno tožilstvo« je navedeno, da »nad tožilstvom zdaj bdita kar dve ministrstvi«. Navedeno ne drži. Pristojnost za področje državnega tožilstva je bila na podlagi Zakona o Vladi prenesena iz Ministrstva za notranje zadeve na Ministrstvo za pravosodje, zaposleni v direktoratu za tožilstvo pa so aktivno vključeni v delo

Ministrstva za pravosodje. Delovna mesta, na katerih se izvršujejo naloge, ki jih ima ministrstvo na področju državnega tožilstva, pa bodo sistemizirana na Ministrstvu za pravosodje po spremembi Uredbe o notranji organizaciji, sistemizaciji, delovnih mestih in nazivih v organih javne uprave in v pravosodnih organih, ki bo v kratkem obravnavana na seji Vlade RS.

Ne drži tudi navedba, da je »težava v kakovosti oziroma uporabnosti teh kadrov«. Zaposleni na direktoratu za tožilstvo so nekdanji zaposleni Ministrstva za pravosodje, Ministrstva za notranje zadeve ali državnega tožilstva, tako da področje dela dobro poznajo in so za delo usposobljeni. Večina jih bo na Ministrstvu za pravosodje nadaljevala z delom na področju državnega tožilstva, nekateri pa bodo v skladu z dogovorom prevzeli nove delovne naloge. Ne drži niti navedba v članku, da delo zaposlenih iz direktorata za državno tožilstvo z vidika strokovne pravilnosti preverjajo zaposleni na Ministrstvu za pravosodje. Dokler delo poteka na dveh lokacijah, je potrebno le spremljanje, ali se istovrstna zadeva glede na pristojnosti obravnava tako na direktoratu za državno tožilstvo kot tudi na pravosodnem ministrstvu, saj se v takšnih primerih oblikuje enotna rešitev v zadevi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.