Igor Mekina

, 10:00  |  Svet

Clintonova prikrivala pedofilske škandale?

Ko so uradniki s samega vrha State Departmenta ustavljali preiskave o neprimernih spolnih ravnanjih enega veleposlanika in več drugih visokih uslužbencev, je bila je bila na čelu State Departmenta bivša zunanja ministrica ZDA Hillary Clinton

Ameriški State Department se je znašel v novi aferi, v središču katere je nekdanja ameriška zunanja ministrica, soproga nekdanjega ameriškega predsednika in kandidatka za ameriško predsednico Hillary Clinton. Ameriška televizija CBS, desni Town Hall  in drugi mediji namreč poročajo, da je iz internega dokumenta urada generalnega inšpektorja mogoče razbrati, da so bili uslužbenci ameriškega zunanjega ministrstva prisiljeni v prikrivanje in ustavljanje preiskav. V skladu s temi navedbami si je eden od neimenovanih veleposlanikov ZDA privoščil seksualne odnose z mladoletnicami in prostitutkami in s tem kršil tudi varnostne predpise.

Vendar pa naj bi nato še podsekretar State Departmenta zahteval, da se o tem ne začne preiskava. Vir blizu preiskave trdi, da je varnostna služba veleposlanika podrobno obvestila glavnega inšpektorja o spornih aktivnostih veleposlanika, ki je še vedno aktiven. Videli so ga, kako odhaja v park ki je bil znan po 'ilegalnih aktivnostih', čeprav niso neposredno opazovali, kako so nato potekali dogodki. Veleposlanik je obtožbe že zanikal in odhod v park pojasnil kot rezultat »prepira s soprogo« zaradi česar je v parku potreboval malo zraka«. Ameriški Examiner  poroča nekoliko bolj podrobno: primer naj bi preiskovala Aurelia Fedenisn, ki je ugotovila, da je bil »agent za varovanje diplomatov odpoklican s primera zoper veleposlanika Howarda Gutmana v Belgiji, ki je bil obtožen odnosov s prostitutkami, vključno z mladoletnimi osebami,« kar naj bi vključevalo tudi pedofilijo oziroma po poročilih NBC seks z »mlajšimi otroki«. 

Preiskavo naj bi ustavil Patrick Kennedy, podsekretar zunanjega ministrstva zadolžen za kadrovske zadeve. Prav zato naj bi bil veleposlanik Gutman še zmeraj na svoji dolžnosti v Bruslju. Problemi so bili tudi v Bejrutu, kjer je bil član varovanja uradnika State Departmenta vmešan v seksualni napad na tuje delavce, ki v veleposlaništvu delajo kot čuvaji. Ista oseba je bila obtožena tudi za podobne napade med nalogami v Bagdadu ter tudi v Kartumu in Monroviji. Tudi član varovanja Hillary Clinton naj bi si redno privoščil odnose s prostitutkami med uradnimi potovanji v tujini, v Iraku pa je varovanje, ki je delalo za State Department, uporabljalo drogo. Agentu, ki bi moral preiskati ta dejanja so preprečili preiskavo. Šlo naj bi za osem primerov, ki so bili ustavljeni.

V vseh primerih so bile preiskave ustavljene z najvišjega vrha State Departmenta, ki ga je tedaj vodila Hillary Clinton. Če bi se ti podatki pokazali kot točni, bi bilo to lahko velik udarec za Hillary Clinton, ki razmišlja o potegovanju za položaj predsednice ZDA. Obenem je bil veleposlanik Gutman tudi velik donator ob kandidaturi Baracka Obame za predsednika ZDA – doniral naj bi mu kar pol milijona dolarjev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.