, 10:30  |  Družba

»Žrtvovani za desetletja slabega vodenja«

V Grčiji zaradi ukinitve radiotelevizije splošna stavka

V Grčiji danes poteka splošna stavka v protest proti nenadni odločitvi vlade o zaprtju javne radiotelevizije ERT. Med drugim stavkajo zaposleni v javnem prometu, popoldne bo zaradi stavke kontrolorjev letenja prekinjen letalski promet. Kljub stavki pa so odprte banke, hoteli in trgovine. Že drugi dan protestno stavkajo novinarji, tako da danes niso izšli časopisi, zasebne televizijske in radijske postaje pa ne oddajajo poročil. Novinarji sicer napovedujejo, da bodo stavkali, dokler vlada ne bo preklicala odločitve o zaprtju javne radiotelevizije. K stavki sta pozvala vodilna grška sindikata GSEE in ADEDY. Prvi je sicer zaprtje televizije primerjal z državnim udarom.

Po presenetljivi odločitvi grške vlade, da začasno ustavi delovanje javne radiotelevizije ERT, so že včeraj začeli stavkati vsi grški novinarji. Od jutra dalje na grških radijih in televizijskih postajah ni bilo več novic. Medtem pa je grška vlada sporočila, da bo po načrtih ERT začel ponovno obratovati konec avgusta z manjšim številom zaposlenih. »Stavkali bomo tako dolgo, dokler vlada ne bo preklicala zaprtja,« je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal predsednik združenja atenskih časopisnih urednikov Dimitris Trimis. Zaradi stavke v četrtek tudi ne bodo izšli časopisi.

Druga za drugo so prenehale oddajati postaje javne televizije, oddajati pa so prenehale tudi radijske postaje. Pred tem je grško finančno ministrstvo sporočilo, da ERT ne obstaja več. Kljub temu so uslužbenci ERT ostali v poslopju in protestno oddajajo prek spleta. Pri tem so ostro kritizirali odločitev vlade. Po navedbah sindikata, ki zastopa uslužbence ERT, bo službo izgubilo 2656 ljudi. Podpora ERT medtem prihaja tudi od grških izseljencev v tujini, saj je ERT pomembna vez z domovino. Zaprtje javne radiotelevizije je ostro kritizirala tudi Grška pravoslavna cerkev, ki je sporočila, da je bilo več tisoč zaposlenih "žrtvovanih" za desetletja slabega vodenja.

Ostro se je odzvala tudi grška opozicija. Opozicijski voditelj Aleksis Cipras je grškega predsednika Karolosa Papuljasa prosil, naj ne podpiše odredbe za zaprtje ERT. Poleg tega zaprtju nasprotujejo tudi nekatere koalicijske partnerice. Po navedbah vlade je sicer v načrtu, da se v prihodnjih mesecih vzpostavi nov okvir za ERT v manjšem obsegu, ki bi zaposloval približno 1000 ljudi. Predstavnik vlade Simos Kedikoglou je včeraj v Atenah dejal, da bo ERT začel ponovno delovati konec avgusta po sanaciji. »ERT ne zapira vrat. Kar se zapira, je na gnile temelje postavljena zgradba,« je dejal. Ko bo ERT ponovno začel obratovati, bi imel le še okrog 1200 zaposlenih, imenoval pa se bo NERIT. Nova institucija naj bi bila neodvisna. »V Evropi ne obstaja novinar, ki bi bil državni uradnik,« je dejal Kedikoglou. NERIT naj bi financirali z naročninami, račun pa bodo državljani dobili kar na položnici za elektriko.

Na zaprtje ERT se je odzvala tudi odzvala Evropska komisija. Kot je zatrdila, se ni zavzemala za zaprtje, ne postavlja pa pod vprašaj pooblastil grške vlade za upravljanje z javnim sektorjem. »Odločitev grških oblasti se mora obravnavati v kontekstu velikih in nujno potrebnih naporov, s katerimi želijo modernizirati grško gospodarstvo. Med te pa spada tudi zagotavljanje učinkovitosti javnega sektorja,« so sporočili iz komisije in dodali, da sicer razumejo težko situacijo uslužbencev ERT. Že v torek je Evropska radiotelevizijska zveza (EBU) pozvala grško vlado k preklicu zaprtja ERT, saj da je to velik udarec za neodvisnost medijev. EBU je v sporočilu izrazila osuplost v imenu celotne evropske skupnosti javnih medijev. »Obstoj javnih medijev in njihove neodvisnosti od vlade leži v srcu demokratičnih družb. Zato bi morale biti spremembe sistema javnih medijev predmet javne demokratične razprave v parlamentu in ne bi smele temeljiti na odločitvi dveh vladnih ministrov,« se glasi sporočilo EBU.

Pred poslopjem televizije ERT v Atenah že cel dan  poteka protestni shod z okoli 12.000 udeleženci, ki pozivajo premiera Antonisa Samarasa, naj spremeni odločitev o zaprtju javne radiotelevizije. O solidarnostnih protestih so poročali tudi iz drugih grških mest. Uslužbenci ERT medtem v znak kljubovanja oddajajo na spletu in na televizijskem kanalu Komunistične stranke. V Atenah je danes obstal javni promet, ob 14. uri so dvourno stavko izvedli kontrolorji letenja. Zaskrbljenost zaradi odločitve grške vlade je za AFP izrazil vodja nevladne organizacije Novinarji brez meja Christophe Deloire. Čeprav je priznal, da je bilo morda prestrukturiranje ERT nujno, se je vprašal, ali grška vlada ne varčuje pri demokraciji.

Grški liberlani časnik Kathimerini danes zahteva "rešitev v eden tednu ali volitve", levosredinski Ta Nea pa poroča o "nevarni akrobatiki". Voditelj socialistov Evangelos Venizelos je medtem v parlamentu danes poudaril, da je dogajanje težava za demokracijo. "A država potrebuje stabilnost, ne potrebuje volitev," je dodal. Grški mediji medtem danes poročajo o možnosti predčasnih volitev in svarijo, da je premier Samaras tokrat po mnenju svojih koalicijskih zaveznikov šel predaleč. Premier je sicer za ponedeljek že sklical sestanek predsednikov koalicijskih strank, s katerim se želi pogovoriti o zaprtju ERT. Našli bodo skupno pot, je danes zagotovil Kedikoglu, ki verjame, da jim bo uspelo, ker imajo vsi skupne cilje. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.