|  Mladina 24  |  Ekonomija

Privilegiranci

Bodo cerkvene nepremičnine izvzete iz obdavčitve?

Nadškof Stres na obisku pri predsednici vlade

Nadškof Stres na obisku pri predsednici vlade
© Borut Krajnc

Pomemben napredek glede na sedanje stanje je, da bodo v obdavčitev zajete skoraj vse nepremičnine. Namenoma je predvidenih malo izjem, samo tiste, ki se jim ni mogoče izogniti zaradi mednarodnih pogodb in sporazumov, ter razumljivo tiste, ki so namenjene javni rabi. Bilo bi nesmiselno obdavčiti javno energetsko in prometno infrastrukturo ali pa javne parke in igrišča. Ozek nabor oprostitev je razumljiv, saj bi več oprostitev pomenilo, da bi enak izkupiček (predvideno je, da se bo v proračune države in občin nateklo približno 280 milijonov evrov na leto, kar je približno 88 milijonov evrov več kot se nabere s sedanjimi tremi dajatvami, ki jih bo davek na nepremičnine nadomestil) lahko dosegli samo z višjo ravnijo obdavčitve oziroma višjimi davčnimi stopnjami. Logično: manj ko je zajetih nepremičnin, višji mora biti davek, da lahko država pobere toliko denarja, kolikor se ga je namenila pobrati. Poleg tega pa bi pretirano število izjem pomenilo tudi višje administrativne stroške in manjšo preglednost sistema.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.