, 10:30  |  Družba

Slovenske omejitve za hrvaške delavce

Razpravljalci so se strinjali, da je treba ob zaostrenih razmerah na trgu dela zaščiti slovenski trg dela

Vlada predlaga, da se slovenski trg dela zaščiti tako, da se najprej omogoči možnost zaposlovanja lastnim državljanom.

Vlada predlaga, da se slovenski trg dela zaščiti tako, da se najprej omogoči možnost zaposlovanja lastnim državljanom.
© Arhiv Mladine

V DZ se obeta soglasna podpora predlogu vlade, da se po vstopu Hrvaške v EU s 1. julijem letos uvede dveletno prehodno obdobje za zaposlovanje in delo hrvaških državljanov v Sloveniji. Poslanci so se strinjali, da je treba ob zaostrenih razmerah na trgu dela dati prednost zaposlovanju in delu domačim brezposelnim osebam. "Vlada se zaveda, da je prost pretok delovne sile ena od temeljnih svoboščin EU, vendar so razmere na slovenskem trgu dela žal zaskrbljujoče," je pojasnila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

Vlada zato predlaga, da se slovenski trg dela zaščiti tako, da se najprej omogoči možnost zaposlovanja lastnim državljanom. Po predlogu zakona se bodo hrvaški državljani še dve leti po vstopu Hrvaške v EU lahko v Sloveniji zaposlovali delali pod pogoji, ki veljajo za državljane nečlanic EU. "Takojšen prost dostop hrvaških državljanov bi povzročil motnje na slovenskem trgu dela, vplival pa bi tudi na stopnjo brezposelnosti slovenskih državljanov," je dejala ministrica. Ob tem je poudarila, da ukrep ni usmerjen proti hrvaškim delavcem ali proti slovenskemu gospodarstvu. "To je edini racionalen in odgovoren odziv države, ki se sooča z zaostrenimi razmerami na trgu dela ter slabimi gospodarskimi napovedmi, žal tudi v prihodnje," je dejala.

"To ni egoizem, pač pa nujna in dolžna skrb za lastne državljane," se je strinjala Ljudmila Novak (NSi). Vladi je svetovala, da mora Slovenija izvajati aktivno politiko zaposlovanja, s spodbujanjem gospodarstva in ustvarjanjem novih delovnih mest. Tudi ostali razpravljalci so se strinjali, da je treba ob zaostrenih razmerah na trgu dela zaščiti slovenski trg dela. Konec maja je bilo namreč registriranih že več kot 118.000 brezposelnih oseb in nič ne kaže, da se bo položaj kaj kmalu izboljšal.

Stanje na Hrvaškem je sicer še slabše, saj je tamkajšnja stopnja brezposelnosti višja kot v Sloveniji, vendar pa bi neuveljavitev prehodnega obdobja za zaposlovanje hrvaških državljanov v Sloveniji po vstopu Hrvaške v EU pomembno vplivala na razmere na trgu dela v Sloveniji. "Zato je uveljavitev utemeljena, v danih okoliščinah pa tudi potrebna," je dejala Andrej Črnak Meglič (SD). Zaenkrat bo omejitev za zaposlovanje hrvaških državljanov v Sloveniji trajala dve leti, vlada pa bo imela nato možnost podaljšanja. "Pričakujemo, da bo vlada zatem ponovno pazljivo ocenila razmere in po potrebi ponovno zaščitila slovenski trg dela še za tri leta," je dejal Jakob Presečnik (SLS).

Tudi ob vstopu Slovenije v EU je večina takratnih starih članic uvedla prehodno obdobje za slovenske delavce, pa čeprav je bil takrat gospodarski položaj drugačen. "To sta storili zelo prijateljski državi, Avstrija in Nemčija," je spomnil Štefan Tisel (SDS), Marija Plevčak (DeSUS) pa je dodala, da je takrat omejitev za slovenske državljane veljala celih sedem let. DZ bo o zakonu glasoval jutri. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.