, 17:30  |  Politika

Janeza Janše strah pred rdečo zvezdo

Janša: Če bodo na državni proslavi totalitarni simboli, bo Bratuškova kršila prisego

državnosti navzoči prapori z rdečo zvedo, bo Bratuškova po njegovi oceni ravnala v nasprotju s prisego.Sodelovanje praporov z rdečo zvezdo na proslavi bi bilo po oceni Janše pot v položaj, iz katerega smo se komaj izvlekli pred 21 leti.

Sodelovanje praporov z rdečo zvezdo na proslavi bi bilo po oceni Janše "pot v položaj, iz katerega smo se komaj izvlekli pred 21 leti".
© Borut Krajnc

Predsednik SDS Janez Janša je danes predstavil tretjo, dopolnjeno izdajo svoje knjige Premiki, v kateri objavlja nekatere nove dokumente. Na kratko je komentiral tudi proslavo ob Dnevu državnosti. Po njegovi oceni bo premierka Alenka Bratušek kršila prisego, če se bo vlada odločila, da bodo na proslavi sodelovali tudi prapori z rdečo zvezdo. Janša je namreč na predstavitvi knjige ocenil, da visok državni funkcionar deluje v skladu z prisego, ki jo da ob izvolitvi, in duhom ustave takrat, ko poudarja vrednote, na podlagi katerih je nastala slovenska država. Če se bo vlada odločila, da bodo na skorajšnji proslavi ob dnevu državnosti navzoči prapori z rdečo zvedo, bo Bratuškova po njegovi oceni ravnala v nasprotju s prisego.

Sodelovanje praporov z rdečo zvezdo na proslavi bi bilo po oceni Janše "pot v položaj, iz katerega smo se komaj izvlekli pred 21 leti". Spomnil je, da je svet SDS v resoluciji, sprejeti v soboto v Trbovljah, zapisal, da stranka ne bo sodelovala na nobenih prireditvah, na katerih se bodo poveličevali totalitarni simboli nekdanje agresorske JLA ali SFRJ. "Predstavljajte si, da bi v Berlinu praznovali združitev vzhodne in zahodne Nemčije s simboli nekdanje vzhodne Nemčije," je dodal.

Sicer pa dopolnjena izdaja Janševe knjige prinaša nekatere nove dokumente, med drugim avtor izpostavlja dokument takratne Varnostno-informativne službe, ki povzema telefonski pogovor med članom takratnega predsedstva RS Cirilom Zlobcem in italijanskim konzulom v Ljubljani iz 24. junija 1991. Iz pogovora je po besedah Janše razvidno, da je Zlobec italijanskemu konzulu "dobesedno scitiral vsebino strogo zaupnega predloga ustavnega zakona" o osamosvojitvi Slovenije in izdal pravi datum osamosvojitve. Dokument je bil sicer delno objavljen v časopisih leta 1992. V tretji, dopolnjeni izdaji knjige so objavljeni še nekateri posnetki strogo zaupnih vojaških dokumentov, dodana pa je tudi kronologija dogajanja po dnevnih. Predgovor je napisal Janša sam.

Po besedah Tineta Logarja iz Mladinske knjige, ki je izdala knjigo, so se za tretjo dopolnjeno izdajo odločili, ker so ugotovili, da knjige že nekaj let ni na tržišču. Knjiga je namreč od nastanka leta 1992 do danes postala največja slovenska uspešnica na neleposlovnem področju, saj je bila do zdaj prodana že v skoraj 70.000 izvodov. Med drugim pa je bila prevedena v angleški, nemški in hrvaški jezik, je dejal. Aleksander Zorn, ki je kot zaposleni na Mladinski knjigi urejal prvo izdajo knjige, je povedal, da je ob izdaji knjige leta 1992 zanjo vladalo veliko zanimanje, saj je bil že v tiskarni ukraden rokopis, ki je romal "v branje" na takratno upravo državne varnosti, o knjigi pa je takrat razpravljalo celo predsedstvo RS. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.