, 20:00  |  Svet

Berlusconi vse bliže zaporni kazni

Italijansko ustavno sodišče zavrnilo Berlusconijevo pritožbo v primeru Mediaset

Italijansko ustavno sodišče je danes zavrnilo pritožbo prvaka desnice Silvia Berlusconija v primeru Mediaset, v katerem je bil nekdanji italijanski premier obsojen na štiri leta zapora. To pomeni, da gre primer zdaj na tretjestopenjsko sodišče. Berlusconi je bil v primeru Mediaset obsojen zaradi utaje davkov, prizivno sodišče pa je obsodbo enkrat že potrdilo. Berlusconi se je nato pritožil zaradi postopka na ustavno sodišče. Če bi mu sodišče ugodilo, bi moralo priti do ponovljenega sojenja. V tem primeru bi bil Berlusconi praktično že rešen, saj bi za ponovitev procesa ostalo le še dobro leto, preden bo primer prihodnjo jesen zastaral.

A ker je ustavno sodišče njegovo pritožbo zavrnilo, lahko Berlusconi zdaj upa le še na uspeh pritožbe na kasacijskem sodišču, ki naj bi odločilo do konca letošnjega leta. Če bo obsodba zdržala tudi na tretji stopnji, bo moral Berlusconi v zapor, odreči pa se bo moral tudi položaju v parlamentu. Obsojen je bil namreč na štiri leta zapora, od tega sicer na tri leta pogojno, poleg tega pa je bil obsojen tudi na prepoved opravljanja javne funkcije za pet let. Če bo obsodba zdržala, bo to imelo lahko velike posledice za stabilnost vlade Enrica Lette, v kateri je Berlusconijevo desnosredinsko Ljudstvo svobode ključen partner.

Za prihodnji ponedeljek, 24. junija, je sicer napovedana tudi razsodba proti Berlusconiju v primeru Ruby, v katerem je nekdanji italijanski premier obtožen spolnih odnosov z mladoletno prostitutko in zlorabe položaja, ko jo je reševal iz zapora. Tožilstvo je zahtevalo šest let zapora in dosmrtno izključitev iz politike. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.