Darja Kocbek

, 09:15  |  Ekonomija

Alpine Bau, največji bankrot v Avstriji

Za razliko od Slovenije, kjer se stečajni postopki vlečejo leta, imajo Avstrijci že na mizi rešitve, ki bodo omogočile ohranitev znanja in delovnih mest v Avstriji

Gradbeno podjetje Alpine Bau je sodelovalo tudi pri delih v predoru Markovec.

Gradbeno podjetje Alpine Bau je sodelovalo tudi pri delih v predoru Markovec.
© Boris Šuligoj/Delo.si

Gradbeno podjetje Alpine Bau, ki je v insolvenčnem postopku, predstavlja doslej največji bankrot v Avstriji. Družba ima 2,6 milijarde evrov dolgov, premoženje,ki ni zastavljeno, je vredno 432 milijonov evrov, 8.000 upnikom ponuja poplačilo terjatev le v višini 20 odstotkov, po sistemu padanja domin pa utegne slediti veriga stečajev podizvajalcev. Koncern Alpine Bau zaposluje 15 tisoč ljudi, od tega polovico v Avstriji. Od njega je odvisnih 7.500 delovnih mest pri 1.500 podizvajalcih in 1.300 dobaviteljih, piše die Die Presse.

Stečaj Alpine Bau lahko postane političen problem, kajti 29. septembra bodo v Avstriji parlamentarne volitve in koalicijski stranki socialdemokrati (SPÖ) in ljudska stranka (ÖVP) sta nameravali med predvolilno kampanjo volivce prepričevati, da se je Avstrija spopadla s krizo veliko bolje kot druge države. Toda predsednik gospodarske zbornice Christoph Leitl (ÖVP) opozarja, da je »led, na katerem podjetja zdaj poslujejo, postal zelo tanek«. Zato od vlade zahteva program ukrepov za spodbujanje gospodarstva. Minister za gospodarstvo Reinhold Mitterlehner je za Kleine Zeitung dejal, da bi vlada zaradi problemov, ki jih ima veliko podjetij, morala ukrepati.

Die Presse nadalje navaja, da je pred kratkim moral zapreti vrata trgovec Niedermeyer, v družbi Dayli bo izgubilo službo 560 ljudi, njeni lastniki pa iščejo investitorja. Do volitev se bo stopnja brezposelnosti povečala. »Dalj časa kot traja kriza, bolj se v gospodarstvu ločujejo pleve od zrn,« pravi glavni analitik Bank Austria Stefan Bruckbauer. V Avstriji so si v zadnjih letih našli zaposlitev tudi številni Slovenci, ki so doma ostali brez zaposlitve ali pa je niti dobiti niso mogli.

Toda v Alpine Bau so si veliko problemov zakuhali sami v hiši. Leta 2006, ko je bil Alpine Bau najbolj dobičkonosno gradbeno podjetje v Avstriji, je v družbo vstopil španski koncern FCC, ki deluje na več področjih, med drugim na področju gradbeništva in trga nepremičnin, ki sta v Španiji v globoki krizi. Španske banke so letos zahtevale od FCC, da zaradi krize doma v Avstrijo ne sme več pošiljati denarja, FCC pa je od lani edini lastnik Alpine Bau. Lani je ta družba imela izgubo v višini 450 milijonov evrov, zaradi problemov v Jugovzhodni Evropi in Nemčiji.

Marca so še mislili, da se bodo stečaju lahko izognili, saj so se banke odločile odpisati za 150 milijonov evrov terjatev, španski FCC pa je obljubil dokapitalizacijo v višini 250 milijonov evrov. V začetku tega tedna je postalo jasno, da Alpine Bau potrebuje še dodatnih 400 milijonov evrov. Stečaj bo udaril po žepu tudi avstrijske davkoplačevalce, kajti država je Alpine zagotovila jamstva za 150 milijonov evrov kreditov. Ob 20-odstotnem poplačilu upnikov, bo morala 120 milijonov davkoplačevalskih evrov odpisati. Med bankami največja izguba grozi Bank Austria in Erste Group. Po podatkih dnevnika Kleine Zeitung ima Alpine Bau pri 50 domačih in tujih bankah odprtih za 450 milijonov evrov kreditov, ni pa še znano, kolikšna je vrednost jamstev za gradbene projekte.

Po podatkih časopisa Der Standard nameravajo ohraniti le avstrijski del družbe Alpine, ki zaposluje 4.600 ljudi. Za nakup preostalega dela koncerna se zanima tretje največje avstrijsko gradbeno podjetje Porr, v največjem avstrijskem gradbenem podjetju Strabag pa pojasnjujejo, da zdravega dela Alpine Bau ne morejo prevzeti, ker bi s tem dosegli prevladujoč delež na trgu, kar ne bi bilo v skladu z zakonom o varstvu konkurence. Če bo Porr rešil avstrijski del Alpine, se bo nova družba imenovala Universale. V tujini ima Alpine Bau 13 podružnic, med drugim v Švici, Veliki Britaniji, na Norveškem, Poljskem, v Rusiji in na Balkanu. Te bodo likvidirali. Hčerinski družbi na Češkem in Slovaškem bodo prodali, piše Kurier.

Za razliko od Slovenije, kjer se stečajni postopki vlečejo leta, imajo Avstrijci že na mizi rešitve, ki bodo omogočile ohranitev znanja in delovnih mest v Avstriji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.