Darja Kocbek

, 09:20  |  Ekonomija

Gospodarstvo okreva, ljudje pa ne

Problem je tudi, da dobički rastejo, plače pa ne

Še vedno več kot 20 milijonov Američanov potrebuje službo za polni delovni čas.

Še vedno več kot 20 milijonov Američanov potrebuje službo za polni delovni čas.
© Disinfo.com

Celo pesimisti so zdaj optimisti glede gospodarstva v ZDA, poroča New York Times. Guverner centralne banke Fed Ben Bernanke obljublja, da bo, če se bo rast nadaljevala, Fed v drugi polovici leta zmanjšal izredne nakupe državnih obveznic (zmanjšal tiskanje novih dolarskih bankovcev), prihodnje leto pa te nakupe končal. V zadnjem mesečnem poročilu Fed zdaj ugotavlja, da se tveganja za poslabšanje razmer zmanjšujejo, oživlja trg nepremičnin, borzni tečaji rastejo, dobički so na rekordnih ravneh, proračunski rezi niso onemogočili rasti, povečalo se je zaupanje potrošnikov.

Robert L. Borosage, predsednik inštituta za prihodnost Amerike, vidi pri naštetem problem, ki je, da gospodarstvo ne more okrevati, če ljudje ne okrevajo. Še vedno več kot 20 milijonov Američanov potrebuje službo za polni delovni čas. Stopnja zaposlenosti, ki odraža delež prebivalcev, ki imajo zaposlitev, se še ni odlepila od recesijske ravni. S sedanjimi stopnjami se ZDA pred letom 2022 ne bodo vrnile na stopnjo brezposelnosti pred recesijo, ki je znašala 5 odstotkov (zdaj je 7,6 odstotka).

Problem je tudi, da dobički rastejo, plače pa ne. Dobra delovna mesta, ki so bila ukinjena, nadomeščajo slabo plačana delovna mesta in delovna mesta za krajši delovni čas. Gospodarska rast bo letos po sedanjih napovedih nižja od lanske. »Potrebujemo korenite reforme, da bo to gospodarstvo začelo delovati za delovne ljudi. To zahteva velike dolgoročne investicije za obnovo države, prenovo izobraževanja in usposabljanja, zagotoviti je treba ljudem delo. Potrebujemo prefinjeno strategijo za uravnoteženje trgovine in oživitev proizvodnje, da bomo postali vodilni pri zeleni industrijski revoluciji, ki se že širi po svetu. To zahteva okrepitev moči zaposlenih, da bodo pridobili pošten delež od dobička in produktivnosti, ki ju pomagajo ustvarjati. Povečati je treba minimalno plačo in spraviti na svetlo milijone nelegalno zaposlenih ljudi. Ukiniti je treba izprijene politike, ki omogočajo predsednikom uprave milijone dolarjev spodbud za to, da plenijo lastna podjetja. Potrebujemo davčne reforme, ki bodo izsušile davčne oaze v tujini in zagotovile, da bodo premožni plačali pošten delež davkov,« piše Borosage.

Toda okrevanja ne bo brez temeljite spremembe smeri. To pomeni, da morajo republikanci, ki imajo večino v kongresu, prenehati z blokadami, demokrati, ki imajo večino v senatu, pa potrebujejo boljšo vizijo in močnejše hrbtenice. To se ne bo zgodilo, dokler državljani ne bodo jasno in odločno povedali, da kar imajo zdaj, zanje ni sprejemljivo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.