Max Modic

, 10:00  |  Kultura

Prekletih bazar v Cvetličarni

V okviru Bežigradfesta bodo danes ob 21. uri v Cvetličarni nastopili Res Nullius

Res Nullius ves ta čas ostajajo tam, kjer smo jih slišali zadnjič - na svoji strani trdega osebnoizpovednega rockerskega izraza ostrih robov.

Res Nullius ves ta čas ostajajo tam, kjer smo jih slišali zadnjič - na svoji strani trdega osebnoizpovednega rockerskega izraza ostrih robov.
© Borut Peterlin

21. dan festivala Bežigradfest bodo danes ob 21. uri na letnem vrtu Cvetličarne nelektrili velenjski rokerji Res Nullius, drugo ime za sinergijo in vztrajnost, ki jima v domačih glasbenih logih težko najdemo par. Še več, Res Nullius so bržčas najbolj trdoživo ime domače rockovske scene, ki ga v več kot dvajsetih letih niso spridili ne trendi, ne sponzorji, ne recesija. Ne obremenjujejo se z všečnostjo, kontinuiteto in novostmi za potešitev želja publike.

»Nisem opazil, da bi se kaj spremenilo. Kot bend imamo še zmeraj začrtane smernice, ki smo si jih pri svojih osemnajstih, dvajsetih nekako vtetovirali v glavo. Nikoli nismo pomislili, da bi se prilagajali času ali poslovnim kanalom. Polovica benda je še zmeraj ista. Glava je še zmeraj ista. Takrat smo mislili resno in tudi danes mislimo resno,« je ob izidu albuma Prekletih bazar za Mladino povedal frontmen in tekstopisec Zoran Benčič. Drži, Res Nullius ves ta čas ostajajo tam, kjer smo jih slišali zadnjič, in sicer na svoji strani trdega osebnoizpovednega rockerskega izraza ostrih robov, kakršnega v slovenskem jeziku praktično ne delajo več.

Res Nullius se spreminjajo samo zato, da bi ostali isti: zvesti samosvoji kitarski poetiki, ki so jo na petem albumu Prekletih bazar v desetih skladbah žlahtno nadgradili z zvrhano mero pristnega bluesovskega izročila. Njihov prvenec No One Can Like The Drummer Man iz leta 1993 je kritika razglasila za slovenski album devetdesetih, nič manj navdušenja pa niso povzročili Dead Town Dogs, Zdravo je biti divji in Revolver ljubezni. Mimogrede, na še vedno zelo aktualni izdelek Prekletih bazar smo čakali skoraj osem let. In splačalo se je.

Res Nullius

Res Nullius
© Matej Nahtigal

Glas o velenjski zasedbi, ki bi, če bi bila tržni artikel, nosila nalepko 'trusted brand', sega daleč onkraj meja domovine. Zato ni nič čudnega, da jim vmes ni bilo treba razpasti, da bi se lahko pred dvema letoma zmagovito vrnili z novim albumom. »Trajnost rokenrola ima svojo težo, ki ti je ne more vzeti ali požreti noben čas in noben trend. Vztrajamo pri tem, da smo samosvoji, neodvisni, in ljudje tega ne morejo ignorirati. Naša glasba govori o nekih večnih temah in vprašanjih, nikoli ni šlo za provokacijo zaradi provokacije v smislu - gremo zdaj nekoga ali nekaj jebat v glavo,« je povedal Zoran Benčič.

 Pred Res Nullius bo nastopila hrvaška rock metal zasedba Žanamari & J'Animals, ki je svojo glasbeno pot že dodobra utrdila v sosednji hrvaški. To bo njihov drugi nastop v Sloveniji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.