|  Politika

Bratušek: "Ne bojim se, da bi Hrvaška kršila svoje mednarodne obveznosti" 

Slovenska premierka Alenka Bratušek je v pogovoru za današnji Novi list soglašala z izjavo hrvaškega kolega Zorana Milanovića o poteku reševanja spora med državama glede Ljubljanske banke. Predsednik hrvaške vlade je po sobotnem srečanju z Bratuškovo v Opatiji dejal, da bodo procesi na hrvaških sodiščih proti LB ustavljeni in ne prekinjeni.

"To piše tudi v memorandumu, kot tudi to, da bomo ta problem reševali v okviru nasledstva. Želim si, da bi to hitro uredili. To je vse, kar lahko dodam. Ne bojim se, da bi Hrvaška kršila svoje mednarodne obveznosti," je odgovorila Bratuškova na vprašanje, ali Hrvaška v celoti izpolnjuje obveznosti iz memoranduma o reševanju spora o LB. V tem dokumentu se je Zagreb zavezal, da bo do končnega dogovora o LB zagotovil ustavitev več kot 20 postopkov Privredne banke Zagreb in Zagrebške banke proti slovenskim bankam na hrvaških sodiščih. Medtem pa so se obravnave nadaljevale.

Med pogovorom za NL, ki je potekal dobro uro po srečanju z Milanovićem v Opatiji, je Bratuškova poudarila, da so odnosi med Hrvaško in Slovenijo dobri, kljub temu da obstajajo še nekatera odprta vprašanja, ki jih je ocenila kot "manjše težave". Prepričana je, da bodo politični in gospodarski odnosi po vstopu Hrvaške v EU trdnejši.

Hrvaško članstvo v EU je ocenila kot geostrateški interes Slovenije in je tudi podprla pobude za strateško partnerstvo Zagreba in Ljubljane. "S skupnim nastopom bosta državi še močnejši most med Evropo in Balkanom," je dejala.

"Menim, da je tem partnerstvu še prostora za kakšno od sosed, ker bomo kot partnerji močnejši kot vsaka država posebej. O tem sva se pred kratkim pogovarjala tudi z italijanskim premierom Enricom Lettom. Potrebno je ugotoviti skupne točke, da bi delovali v prid vseh treh držav," je izjavila.

Ponovila je, da 30. junija ne bo prišla na zagrebško slovesnost ob vstopu Hrvaške v EU, ker bo Slovenijo predstavljal predsednik Borut Pahor. V Opatiji pa sta z Milanovićem imela več časa za pogovor, kot bi ga imela v Zagrebu.

Na vprašanje, kako doživlja slovenske obtožbe za "veleizdajo" zaradi prodaje Mercatorja hrvaškemu Agrokorju, je Bratuškova ponovila, da se ne vpleta v to transakcijo. Znova je dejala, da je Mercator prodala vlada Janeza Janše. "Mnogi so nezadovoljni, ker bo Mercator končal v rokah tujcev, vendar pa ni plana B za reševanje podjetij, ki se morajo reševati s prodajo Mercatorja," je poudarila slovenska premierka. Dodala je, da Bruselj ne bi prižgal zelene luči za morebitni plan B, s katerim bi država posegla s 400 ali 500 milijonov evrov.

"Plan C je najslabši: stečaj Pivovarne Laško in Mercatorja, kar pomeni izgubo 25.000 delovnih mest. To bi bila prava nacionalna katastrofa. Obžalujem, da bodo družbe za Mercator dobile dvakrat manj kot pred letom dni, sicer pa ne vem, kaj bi se lahko zgodilo, če bi še čakali," je povedala. Dodala je, da ne ve, zakaj so v Sloveniji takšni zadržki do tujih vlagateljev, potem ko v Sloveniji s tujimi investitorji praktično nimajo slabih izkušenj. "Verjetno gre za strah pred izgubo delovnih mest, za strah, da se bodo tuji lastniki obnašali drugače od domačih," je ocenila.

"Brezposelnost je v Sloveniji visoka in logično je, da poskušamo zaščititi svoje ljudi. Tudi Slovenija je bila izpostavljena takšnim ukrepom, ko je vstopila v EU," je odgovorila na vprašanje, zakaj je Slovenija uvedla dveletno prehodno obdobje na zaposlovanje delavcev iz Hrvaške.

Odgovornost za največjo finančno in gospodarsko krizo od osamosvojitve Slovenije je pripisala napačnim odločitvam v preteklosti, sicer pa ni želela govoriti o imenih. "Dejstvo je, da imamo težave in se tega zavedamo, sicer pa menim, da smo še zmeraj vzorna država na Balkanu in da bomo zadeve hitro spravili v red," je povedala.

Kot največjo grožnjo je označila populizem. "Sicer pa je največja prednost, da so ljudje to grožnjo prepoznali. Zavedajo se, kdo problem rešuje in kdo ga generira," je še dejala slovenska premierka.

Za izhod države iz krize je izpostavila štiri temeljne ukrepe: zaposlovanje mladih, spodbujanje gospodarstva, vrnitev zaupanja v pravno državno in urejanje zdravstva.

Za Bratuškovo nepravnomočna zaporna kazen za bivšega premiera Janšo zaradi korupcije ni prelomna. "Gre za le eno izmed odločitev sodišča, ki jo je treba spoštovati. Če pravna država deluje, ne moremo govoriti o političnih procesih," je še dejala. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.